kubik2233 Opublikowano 9 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Witam, jako początkujący od dłuższej chwili przymierzałem się do uwarzenia pierwszego piwa, i dostałem w prezencie zestaw piwowarski ze sklepu Piwoszarnia, jednak niestety nie dostałem instrukcji, i stąd ten temat na forum. W internecie nie znalazłem instrukcji do mojego zestawu, gdyż nie zawiera on puszki z gotowym brewkitem, a następujące rzeczy: chmiel Lubelski (PL) - 50g chmiel Sybilla (PL) - 50g chmiel Marynka (PL) - 50g trawa cytrynowa - 20g Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi objaśnić co mam z tym zrobić? Chodzi mi głównie o to jak mam przegotować chmiel z dodatkami. Resztę znalazłem w internecie, lecz dla pewności zamieszczę też co mam zrobić, może ktoś bardziej doświadczony pokaże jakiś błąd. 1. Zdezynfekować fermentor pirosiarczanem sodu. 2. Do fermentora wlać 3 litry wrzątku i dodać zrobiony zestaw z ekstraktów oraz 1,7 kg niechmielonego jasnego ekstraktu 3. Dopełnić do 10 l (według producenta na tyle jest ten zestaw ekstraktów) zimną wodą 4. Do szklanki z ciepłą wodą dodać drożdże PAY7, po 10 minutach gdy namokną zamieszać i dolać do fermentora z brzeczką 5. Zamknąć fermentor, w pokrywie umieścić rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą, i odstawić na 7-10 dni (po 7 kontrolować balingometrem) Tu jeszcze zamieszczam link do zestawu jaki mam, https://piwoszarnia.pl/minibrowar-brewkit-13-elementow-p-689.html Za wszelką pomoc z góry dziękuję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 A chmiel to co? Wyrzucić? Czytałeś opis zestawu, który zalinkowałeś? Chyba nie... Więc proszę "UWAGA: NASZE ZESTAWY Z EKSTRAKTÓW WYMAGAJĄ WIĘKSZEGO WKŁADU WŁASNEGO W PRZYGOTOWANIU PIWA. WSZYSTKIE SUROWCE SĄ SPAKOWANE OSOBNO. DODATKOWO POTRZEBUJEMY GARNEK MIN. 10L TO PRZEGOTOWANIA CHMIELU ORAZ DODATKÓW." Oznacza to, że w garnku musisz gotować nastaw z rozpuszczonego w wodzie ekstraktu wraz z chmielem i trawą. Potem schłodzić, dodać drożdże i odstawić do fermentacji. Marynkę trzeba gotować dłużej b to chmiel goryczkowy, pozostałe dwa krócej bo to chmiel aromatyczny. Trawę też raczej dodaje się pod koniec gotowania. A baling się mierzy jak skończy się fermentacja, a nie po 7 dniach. Skąd wiesz ile będzie trwała fermentacja? Może 10 dni, a nie 7. Poczytaj więcej tematów o warzeniu a potem bierz się do roboty, nie odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 54 minuty temu, kubik2233 napisał: Witam, jako początkujący od dłuższej chwili przymierzałem się do uwarzenia pierwszego piwa, i dostałem w prezencie zestaw piwowarski ze sklepu Piwoszarnia, jednak niestety nie dostałem instrukcji, i stąd ten temat na forum. W internecie nie znalazłem instrukcji do mojego zestawu, gdyż nie zawiera on puszki z gotowym brewkitem, a następujące rzeczy: chmiel Lubelski (PL) - 50g chmiel Sybilla (PL) - 50g chmiel Marynka (PL) - 50g trawa cytrynowa - 20g Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi objaśnić co mam z tym zrobić? Chodzi mi głównie o to jak mam przegotować chmiel z dodatkami. Resztę znalazłem w internecie, lecz dla pewności zamieszczę też co mam zrobić, może ktoś bardziej doświadczony pokaże jakiś błąd. 1. Zdezynfekować fermentor pirosiarczanem sodu. 2. Do fermentora wlać 3 litry wrzątku i dodać zrobiony zestaw z ekstraktów oraz 1,7 kg niechmielonego jasnego ekstraktu 3. Dopełnić do 10 l (według producenta na tyle jest ten zestaw ekstraktów) zimną wodą 4. Do szklanki z ciepłą wodą dodać drożdże PAY7, po 10 minutach gdy namokną zamieszać i dolać do fermentora z brzeczką 5. Zamknąć fermentor, w pokrywie umieścić rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą, i odstawić na 7-10 dni (po 7 kontrolować balingometrem) Tu jeszcze zamieszczam link do zestawu jaki mam, https://piwoszarnia.pl/minibrowar-brewkit-13-elementow-p-689.html Za wszelką pomoc z góry dziękuję http://blog.homebrewing.pl/warzenie-piwa-z-ekstraktow-z-samodzielnym-chmieleniem/ Poczytaj artykuły tej dziewczyny, zna się na rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubik2233 Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 1 godzinę temu, nike21 napisał: A chmiel to co? Wyrzucić? Czytałeś opis zestawu, który zalinkowałeś? Chyba nie... Więc proszę "UWAGA: NASZE ZESTAWY Z EKSTRAKTÓW WYMAGAJĄ WIĘKSZEGO WKŁADU WŁASNEGO W PRZYGOTOWANIU PIWA. WSZYSTKIE SUROWCE SĄ SPAKOWANE OSOBNO. DODATKOWO POTRZEBUJEMY GARNEK MIN. 10L TO PRZEGOTOWANIA CHMIELU ORAZ DODATKÓW." Oznacza to, że w garnku musisz gotować nastaw z rozpuszczonego w wodzie ekstraktu wraz z chmielem i trawą. Potem schłodzić, dodać drożdże i odstawić do fermentacji. Marynkę trzeba gotować dłużej b to chmiel goryczkowy, pozostałe dwa krócej bo to chmiel aromatyczny. Trawę też raczej dodaje się pod koniec gotowania. A baling się mierzy jak skończy się fermentacja, a nie po 7 dniach. Skąd wiesz ile będzie trwała fermentacja? Może 10 dni, a nie 7. Poczytaj więcej tematów o warzeniu a potem bierz się do roboty, nie odwrotnie. Wiem że nastaw trzeba zrobić, jedynie co to nie wiedziałem jak. Tak jak pisałem zestaw dostałem w prezencie, gdybym sam wybierał na pewno wziąłbym jakiś bardziej podstawowy z gotowym brewkitem, ale tak mam więc tak będę robił. Co do fermentacji to akurat wyczytałem że po 7 dniach należy zacząć kontrolować, w momencie w którym poziom będzie stały to fermentacja się skończyła, i zamierzałem się do tego stosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 12 minut temu, kubik2233 napisał: Wiem że nastaw trzeba zrobić, jedynie co to nie wiedziałem jak. Tak jak pisałem zestaw dostałem w prezencie, gdybym sam wybierał na pewno wziąłbym jakiś bardziej podstawowy z gotowym brewkitem, ale tak mam więc tak będę robił. Co do fermentacji to akurat wyczytałem że po 7 dniach należy zacząć kontrolować, w momencie w którym poziom będzie stały to fermentacja się skończyła, i zamierzałem się do tego stosować. Raczej niewiele czytałeś i dalej żyjesz w tej niewiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Ja przypominam, że jest to piaskownica piwowarska. Nie chcecie pomóc, to nie ma obowiązku pisania. Niedługo strach będzie na forum posta napisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 8 minut temu, elroy napisał: Ja przypominam, że jest to piaskownica piwowarska. Nie chcecie pomóc, to nie ma obowiązku pisania. Niedługo strach będzie na forum posta napisać Tomku, wskazanie linku do artykułu Doroty to chyba można podciągnąć pod pomoc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się