Marek K. Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Drodzy i Szanowni! Przelałem dzisiaj na cichą mojego RISa (38° Blg) i dodałem do niego laktozę. Z jakiegoś idiotycznego powodu zamiast zrobić po bożemu syrop, to po prostu ją wsypałem w nadziei, że się rozpuści. No i mam na dnie fermentora 1,5 cm osad laktozowy, który na 100% przykrywa płatki dębowe, które tam również weszły. Pytanie jest proste: jak to diabelstwo rozmieszać? Po prostu wziąć długą łyżkę, zdezynfekować i mieszać, czy macie jakieś inne pomysły? Bełtać fermentorem? Pomocy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Hej, takie pytanie na początek: dlaczego laktozę dodajesz na cichej, a nie pod koniec gotowania? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek K. Opublikowano 12 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 1 minutę temu, josephson napisał: Hej, takie pytanie na początek: dlaczego laktozę dodajesz na cichej, a nie pod koniec gotowania? Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Bo drożdże już i tak miały gęsto - bez laktozy było 32° Blg i bardzo dużo ciemnych słodów (a zatem zachwiane pH brzeczki). Poza tym, następnego Milk RIS będę pewnie warzył za dwa lata to wsypię na koniec gotowania. Na razie mam na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 1 godzinę temu, Marek K. napisał: Pytanie jest proste: jak to diabelstwo rozmieszać? Po prostu wziąć długą łyżkę, zdezynfekować i mieszać, czy macie jakieś inne pomysły? Bełtać fermentorem? Spróbuj zabełtać, a jak nie pomoże to tak jak mówisz. Tylko powoli i delikatnie mieszaj, żeby nie natleniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się