aldorn Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 Ktoś mi kiedyś opisywał, jak zrobić starter z dodatkiem antybiotyku, żeby ubić ewentualne bakterie, ale szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś robił starter z antybiotykiem, bardzo proszę o podanie dawkowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 (edited) Sprawdź czy nie masz alergii na któryś antybiotyk, żeby to nie było piwko ostatnie Edited July 29, 2020 by Rolnik Sam w Dolinie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted July 29, 2020 Share Posted July 29, 2020 Zagotuj brzeczkę w kolbie po prostu 15-20 minut i nie baw się w żadne antybiotyki.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
aldorn Posted August 3, 2020 Author Share Posted August 3, 2020 W dniu 29.07.2020 o 18:59, Wuuu napisał: Zagotuj brzeczkę w kolbie po prostu 15-20 minut i nie baw się w żadne antybiotyki. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Jeśli bakterie są w gęstwie, to nic nie da gotowanie brzeczki w kolbie, trzeba antybiotyk. Można dać jedną tabletkę, ale chciałbym wiedzieć ile minimalnie można dać by był efekt, by nie strzelać z armaty do wróbla. @DanielN orientujesz się coś w temacie dawkowania drożdży do startera, może coś podpowiesz choć na czuja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted August 4, 2020 Share Posted August 4, 2020 To nie lepiej zorganizować zdrową gęstwę i zadać bez startera?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted August 4, 2020 Share Posted August 4, 2020 Nic nie mówiłeś o tym, że drożdże to gęstwa. Generalnie jak pisze kolega wyżej:albo zadaj zdrową, świeżą gęstwę, albo nie zadawaj wcale.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
aldorn Posted August 8, 2020 Author Share Posted August 8, 2020 (edited) Nie, nie łatwiej zdobyć gęstwę. Chodzi o to, że przy Kveikach, które chodzą od drzwi do drzwi, czasami może zdarzyć się zakażenie. Jeśli kveik nie ma swoich oryginalnych bakterii, to łatwiej i pewniej zrobić starter z antybiotykiem niż bawić się w zdobywanie kveika którego już się ma. Oczywiście jeśli ma się podejrzenie zakażenia kveika który miał swoje bakterie, to nie ma co się bawić i trzeba koniecznie nową gęstwę zdobyć, dlatego tak ważne jest dzielenie się swoimi kveikami - raz ja dam tobie raz ty dasz mi Edited August 8, 2020 by aldorn Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted August 8, 2020 Share Posted August 8, 2020 7 minut temu, aldorn napisał: łatwiej i pewniej zrobić starter z antybiotykiem Czyli znasz przypadek w historii piwowarstwa z zastosowania antybiotyku skoro piszesz o tym, że tak jest łatwiej?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
aldorn Posted August 8, 2020 Author Share Posted August 8, 2020 Tak, znam taki przypadek i jego pozytywne zakończenie, tyle że chciałbym precyzyjniejsze dawkowanie niż "wrzuć tabletkę do startera". Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmej Posted August 9, 2020 Share Posted August 9, 2020 21 godzin temu, aldorn napisał: Tak, znam taki przypadek i jego pozytywne zakończenie, tyle że chciałbym precyzyjniejsze dawkowanie niż "wrzuć tabletkę do startera". Jaki antybiotyk zastosujesz? Czy wiesz jakimi bakteriami jest zakażony starter? Czy chcesz dodać antybiotyk żeby starter był "bakteriostatyczny"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts