Jump to content

Starter drożdżowy z antybiotykiem

Recommended Posts

Ktoś mi kiedyś opisywał, jak zrobić starter z dodatkiem antybiotyku, żeby ubić ewentualne bakterie, ale szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś robił starter z antybiotykiem, bardzo proszę o podanie dawkowania.

Zagotuj brzeczkę w kolbie po prostu 15-20 minut i nie baw się w żadne antybiotyki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

W dniu 29.07.2020 o 18:59, Wuuu napisał:

Zagotuj brzeczkę w kolbie po prostu 15-20 minut i nie baw się w żadne antybiotyki.

Jeśli bakterie są w gęstwie, to nic nie da gotowanie brzeczki w kolbie, trzeba antybiotyk. Można dać jedną tabletkę, ale chciałbym wiedzieć ile minimalnie można dać by był efekt, by nie strzelać z armaty do wróbla. @DanielN orientujesz się coś w temacie dawkowania drożdży do startera, może coś podpowiesz choć na czuja? :)

Nic nie mówiłeś o tym, że drożdże to gęstwa. Generalnie jak pisze kolega wyżej:
albo zadaj zdrową, świeżą gęstwę, albo nie zadawaj wcale.

Nie, nie łatwiej zdobyć gęstwę. Chodzi o to, że przy Kveikach, które chodzą od drzwi do drzwi, czasami może zdarzyć się zakażenie. Jeśli kveik nie ma swoich oryginalnych bakterii, to łatwiej  i pewniej zrobić starter z antybiotykiem niż bawić się w zdobywanie kveika którego już się ma. Oczywiście jeśli ma się podejrzenie zakażenia kveika który miał swoje bakterie, to nie ma co się bawić i trzeba koniecznie nową gęstwę zdobyć, dlatego tak ważne jest dzielenie się swoimi kveikami - raz ja dam tobie raz ty dasz mi :)

Edited by aldorn

7 minut temu, aldorn napisał:

łatwiej  i pewniej zrobić starter z antybiotykiem

Czyli znasz przypadek w historii piwowarstwa z zastosowania antybiotyku skoro piszesz o tym, że tak jest łatwiej?!

21 godzin temu, aldorn napisał:

Tak, znam taki przypadek i jego pozytywne zakończenie, tyle że chciałbym precyzyjniejsze dawkowanie niż "wrzuć tabletkę do startera". 

Jaki antybiotyk zastosujesz? Czy wiesz jakimi bakteriami jest zakażony starter? Czy chcesz dodać antybiotyk żeby starter był "bakteriostatyczny"?