aldorn Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Ktoś mi kiedyś opisywał, jak zrobić starter z dodatkiem antybiotyku, żeby ubić ewentualne bakterie, ale szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś robił starter z antybiotykiem, bardzo proszę o podanie dawkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 (edytowane) Sprawdź czy nie masz alergii na któryś antybiotyk, żeby to nie było piwko ostatnie Edytowane 29 Lipca 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Zagotuj brzeczkę w kolbie po prostu 15-20 minut i nie baw się w żadne antybiotyki.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 W dniu 29.07.2020 o 18:59, Wuuu napisał: Zagotuj brzeczkę w kolbie po prostu 15-20 minut i nie baw się w żadne antybiotyki. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Jeśli bakterie są w gęstwie, to nic nie da gotowanie brzeczki w kolbie, trzeba antybiotyk. Można dać jedną tabletkę, ale chciałbym wiedzieć ile minimalnie można dać by był efekt, by nie strzelać z armaty do wróbla. @DanielN orientujesz się coś w temacie dawkowania drożdży do startera, może coś podpowiesz choć na czuja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 To nie lepiej zorganizować zdrową gęstwę i zadać bez startera?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Nic nie mówiłeś o tym, że drożdże to gęstwa. Generalnie jak pisze kolega wyżej:albo zadaj zdrową, świeżą gęstwę, albo nie zadawaj wcale.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) Nie, nie łatwiej zdobyć gęstwę. Chodzi o to, że przy Kveikach, które chodzą od drzwi do drzwi, czasami może zdarzyć się zakażenie. Jeśli kveik nie ma swoich oryginalnych bakterii, to łatwiej i pewniej zrobić starter z antybiotykiem niż bawić się w zdobywanie kveika którego już się ma. Oczywiście jeśli ma się podejrzenie zakażenia kveika który miał swoje bakterie, to nie ma co się bawić i trzeba koniecznie nową gęstwę zdobyć, dlatego tak ważne jest dzielenie się swoimi kveikami - raz ja dam tobie raz ty dasz mi Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez aldorn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 7 minut temu, aldorn napisał: łatwiej i pewniej zrobić starter z antybiotykiem Czyli znasz przypadek w historii piwowarstwa z zastosowania antybiotyku skoro piszesz o tym, że tak jest łatwiej?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Tak, znam taki przypadek i jego pozytywne zakończenie, tyle że chciałbym precyzyjniejsze dawkowanie niż "wrzuć tabletkę do startera". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 21 godzin temu, aldorn napisał: Tak, znam taki przypadek i jego pozytywne zakończenie, tyle że chciałbym precyzyjniejsze dawkowanie niż "wrzuć tabletkę do startera". Jaki antybiotyk zastosujesz? Czy wiesz jakimi bakteriami jest zakażony starter? Czy chcesz dodać antybiotyk żeby starter był "bakteriostatyczny"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się