smola Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Cześć Wszystkim, zaopatrzyłem się w dwa kegi 50l po Tyskim oraz jeden 30l. Mam zamiar z jednego zrobić kadź zacierno-filtracyjną, z drugiego kadź warzelno-filtracyją, a 30l keg przeznaczony do grzania wody do wysładzania. Wszystko grzane prądem. Widziałem ten tutorial, ale jest on z 2014r i od tego czasu mogło się coś zmienić, ktoś coś mógł ulepszyć. Macie jakieś rady, na co zwrócić uwagę, jakieś rady? Np: 1. Jaki filtrator do kadzi zaciernej, myślę o FD oraz pod nim jeszcze oplot; 2. W kadzi warzelnej chcę użyć do filtrowania brzeczki to 3. Jakie grzałki zamontować? 4. Czy w kadzi warzelnej montować whirlpool (rozumiem, że chodzi tu o wprawienie w ruch wirowy brzeczki, by na środku utworzył się stożek z niepożądanych cząstek, które nie mają trafić do fermentacji) , jeśli tak - jaką pompkę wykorzystać. Myślę też, że podczas gotowania, mógłby być wykorzystany jako mieszadło. 5. Z 30l kega chciałbym pobierać wodę do wysładzania pompką i tłoczyć poprzez deszczownicę nad zacier. Ma to być sprzęt na lata, więc chciałbym aby jego konstrukcja była jak najbardziej przemyślana. Bardzo proszę Was o pomysły, uwagi. Na pewno macie już jakieś przemyślenia, jak można było to usprawnić, co można było zrobić na etapie projektu, a wyszło w trakcie korzystania ze sprzętu. Z góry serdecznie dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Witaj, moim zdaniem wystarczy Ci FD w zaciernej, ja używam tylko tego i jest git:) Co do grzałek to odsyłam Cię do kolegi@sprawek - on ogarnia grzałki.Z moich rad to lepiej nie spawać tylko stosować złącza skręcane. Jak pojawi się nowy patent w Twoim sprzęcie to łatwiej jest rozkręcić niż ciąć i łatać.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Czyli chce zrobić klasycznego hermsa. Wejdź na Katalog browarów herms użytkowiników tego forum oraz na http://www.theelectricbrewery.com/ tam znajdziesz dużo pomysłów i inspiracji. Fałszywe dno wystarczy, nie musisz nic więcej dodawać. Jakie grzałki? To zależy jak szybko chcesz podgrzewać wodę/brzeczkę. sprawdź kalkulator smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 OK, a jakiej szerokości szczeliny robić w fałszywym dnie, 0,8mm wystarczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Ja mam 0,75 i jest ideoloWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 No i najważniejsze- mieszadło w kadzi zaciernej. Klasyk i przy okazji najtaniej - silnik wycieraczek na napięcie 12V + zasilacz ATX z kompaWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się