aldorn Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #18 Gausemel Owner Olav Sverre Gausemel Collected by Lars Marius Garshol Place Grodås NCYC 4370 Pitch 30.0°C Kveik Y Can be dried Y Harvest top Fermentation time 48 hours Bacteria Y Strains 6 Permissions Research: Yes, Share with brewers: Yes, Sell commercially: Yes Wort boiled N Preservation Dried flakes Provenance: The yeast comes from his home farm, Gausemel. He started using it in 1977. It's been mixed with other yeasts a number of times since then. It's been mixed 1-2 times after he gave it to Terje Raftevold (#5). He has very likely mixed #22 Stalljen into it a few times. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Podobno dobre drożdże do stoutów - ponoć dają fajną śliwkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 1 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Jak na moje doświadczenia, to one bardzo podkręcają aromaty odchmielowe, komponuje się z amerykańskimi chmielami. Poza tym, da się zauważyć lekka kwasowość, w zasadzie jeśli moje obserwacje się potwierdzą, to kwasowość jest tym większa im niższy baling i niższa temperatura fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Bardzo ciekawy wątek, coś dla fanów TES i skandynawskiego folkloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się