Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#18 Gausemel

Owner Olav Sverre Gausemel
Collected by Lars Marius Garshol
Place Grodås
NCYC 4370
Pitch 30.0°C
Kveik Y
Can be dried Y
Harvest top
Fermentation time 48 hours
Bacteria Y
Strains 6
Permissions Research: Yes, Share with brewers: Yes, Sell commercially: Yes
Wort boiled N
Preservation Dried flakes

Provenance: The yeast comes from his home farm, Gausemel. He started using it in 1977. It's been mixed with other yeasts a number of times since then. It's been mixed 1-2 times after he gave it to Terje Raftevold (#5). He has very likely mixed #22 Stalljen into it a few times.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Jak na moje doświadczenia, to one bardzo podkręcają aromaty odchmielowe, komponuje się z amerykańskimi chmielami. Poza tym, da się zauważyć lekka kwasowość, w zasadzie jeśli moje obserwacje się potwierdzą, to kwasowość jest tym większa im niższy baling i niższa temperatura fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.