Cydrmaker Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 jak zrobic cydr z gruszki. Pytam bo nie wiem czy mieszac soki gdyz gruszki moje nie sa az tak bardzo soczyste jak jablka. Czy sa jakies odmiany ktore maja wiecej soku w sobie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#$%^&*( Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Ja nastawiłem dziś cydr gruszkowo-jabłkowy, kupiłem gruszki klapsa i mega dużo soku z nich wycisnąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cydrmaker Opublikowano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 (edytowane) dzieki wielkie. daj znac jak smakuje. Edytowane 12 Września 2020 przez Cydrmaker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rentspel Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 A można zrobić cydr z samych gruszek? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Ja się doczytałem, że 20% soku z jabłek dobrze robi - daje taką podstawę cydrowi z gruszek. Faktycznie, w ubiegłym roku robiłem cydr z soków NFC i fajnie wyszedł. Dałem 4 worki soku gruszkowego i jeden worek soku jabłkowego Prince. Niestety, nie pamiętam nazwy gatunku gruszek. Przy rozlewie dodałem 0.5 kg ksylitolu. Dojrzewał pół roku, pije się bardzo lekko i przyjemnie. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 3 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 W dniu 25.08.2021 o 09:21, rentspel napisał: A można zrobić cydr z samych gruszek? ? Oczywiście, że tak. Cydr z gruszek to perry i absolutnie nie potrzebuje żadnych dodatków. Fermentujemy go tak samo jak cydr, a IMHO smakuje nawet lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 4 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Może te jabłka dodaje się w celu zakwaszenia? Ja robiłem cydr z gruszek dwukrotnie i załapywał jakieś octowe posmaki. Może zbyt dojrzałe gruszki, może trzeba się bardziej przyłożyć. Z jabłkami nigdy mi się to nie zdarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokowy Opublikowano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Cydr gruszkowy Perry i tak sam w sobie bedzie lekko kwaśny, ale nie tak jak jabłkowy. Osobiście mi nie smakował gruszkowy, jest bez wyrazu, jest na pewno delikatniejszy, inaczej pachnie i jest troche mocniejszy, ale jednak przyzwyczaiłem się do jabłkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się