Cydrmaker Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 jak zrobic cydr z gruszki. Pytam bo nie wiem czy mieszac soki gdyz gruszki moje nie sa az tak bardzo soczyste jak jablka. Czy sa jakies odmiany ktore maja wiecej soku w sobie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
#$%^&*( Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Ja nastawiłem dziś cydr gruszkowo-jabłkowy, kupiłem gruszki klapsa i mega dużo soku z nich wycisnąłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cydrmaker Posted September 7, 2020 Author Share Posted September 7, 2020 (edited) dzieki wielkie. daj znac jak smakuje. Edited September 12, 2020 by Cydrmaker Link to comment Share on other sites More sharing options...
rentspel Posted August 25, 2021 Share Posted August 25, 2021 A można zrobić cydr z samych gruszek? ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted August 25, 2021 Share Posted August 25, 2021 Ja się doczytałem, że 20% soku z jabłek dobrze robi - daje taką podstawę cydrowi z gruszek. Faktycznie, w ubiegłym roku robiłem cydr z soków NFC i fajnie wyszedł. Dałem 4 worki soku gruszkowego i jeden worek soku jabłkowego Prince. Niestety, nie pamiętam nazwy gatunku gruszek. Przy rozlewie dodałem 0.5 kg ksylitolu. Dojrzewał pół roku, pije się bardzo lekko i przyjemnie. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted September 3, 2021 Share Posted September 3, 2021 W dniu 25.08.2021 o 09:21, rentspel napisał: A można zrobić cydr z samych gruszek? ? Oczywiście, że tak. Cydr z gruszek to perry i absolutnie nie potrzebuje żadnych dodatków. Fermentujemy go tak samo jak cydr, a IMHO smakuje nawet lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 Może te jabłka dodaje się w celu zakwaszenia? Ja robiłem cydr z gruszek dwukrotnie i załapywał jakieś octowe posmaki. Może zbyt dojrzałe gruszki, może trzeba się bardziej przyłożyć. Z jabłkami nigdy mi się to nie zdarzyło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokowy Posted December 17, 2021 Share Posted December 17, 2021 Cydr gruszkowy Perry i tak sam w sobie bedzie lekko kwaśny, ale nie tak jak jabłkowy. Osobiście mi nie smakował gruszkowy, jest bez wyrazu, jest na pewno delikatniejszy, inaczej pachnie i jest troche mocniejszy, ale jednak przyzwyczaiłem się do jabłkowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now