Jump to content

cydr z gruszki


Recommended Posts

  • 3 weeks later...
  • 11 months later...

Ja się doczytałem, że 20% soku z jabłek dobrze robi - daje taką podstawę cydrowi z gruszek. Faktycznie, w ubiegłym roku robiłem cydr z soków NFC i fajnie wyszedł. Dałem 4 worki soku gruszkowego i jeden worek soku jabłkowego Prince. Niestety, nie pamiętam nazwy gatunku gruszek. Przy rozlewie dodałem 0.5 kg ksylitolu. Dojrzewał pół roku, pije się bardzo lekko i przyjemnie.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Może te jabłka dodaje się w celu zakwaszenia? Ja robiłem cydr z gruszek dwukrotnie i załapywał jakieś octowe posmaki. Może zbyt dojrzałe gruszki, może trzeba się bardziej przyłożyć. Z jabłkami nigdy mi się to nie zdarzyło.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Cydr gruszkowy Perry i tak sam w sobie bedzie lekko kwaśny, ale nie tak jak jabłkowy. Osobiście mi nie smakował gruszkowy, jest bez wyrazu, jest na pewno delikatniejszy, inaczej pachnie i jest troche mocniejszy, ale jednak przyzwyczaiłem się do jabłkowego. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.