Shayel Posted August 23, 2020 Share Posted August 23, 2020 Cześć, od 3 dni fermentuje moja druga warka - American Wheat ~11blg, drożdże US05. To moja pierwsza warka z użyciem styropianowej lodówki fermentacyjnej (zależało mi na maksymalnie czystym profilu piwa). Przez pierwsze dwa dni udało mi się trzymać temperaturę 15-16 stopni, po czym musiałem wyjechać i zostawiłem opiekę nad temperaturą domownikom. Z tego co się dowiedziałem, to dzisiaj rano temperatura wyniosła 16.5 (a temperatura otoczenia w lodówce stała w miejscu, więc pewnie drożdże mocniej ruszyły?) i poprosiłem o zbicie jej poniżej 16. Żonka chyba trochę przesadziła, bo efekt tego był taki, że w ciągu kilku godzin temperatura spadła do 14.7, a po kolejnej interwencji po kilku godzinach skoczyła na ~15.5. Skrót temperatur dnia dzisiejszego: 16.5 -> 14.7 -> 15.5. Zasadnicze pytania jakie mam: 1. Czy takie wahania temperatury mogły zaszkodzić piwu (np. zatrzymanie/spowolnienie fermentacji)? Z tego co się dowiedziałem, to dalej bulka.. no ale podobno na to nie powinienem patrzeć ? 2. Jeśli tak, to czy mogę coś z tym zrobić? 3. Przy zbyt dużej temperaturze US05 dają mocno estrowy profil, jak to wygląda przy temperaturze zbyt niskiej (<15)? 4. Jak wyczuć moment, w którym mogę trochę poluzować temperatury i pozwolić na wejście w zakres 17-18 stopni? Z tego co wyczytałem, to w celu osiągnięcia czystego profilu na US05 powinienem nie wychodzić z zakresu 15-16 "na początku".. tylko czym jest ten początek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 23, 2020 Share Posted August 23, 2020 21 minut temu, Shayel napisał: Cześć, od 3 dni fermentuje moja druga warka - American Wheat ~11blg, drożdże US05. To moja pierwsza warka z użyciem styropianowej lodówki fermentacyjnej (zależało mi na maksymalnie czystym profilu piwa). Przez pierwsze dwa dni udało mi się trzymać temperaturę 15-16 stopni, po czym musiałem wyjechać i zostawiłem opiekę nad temperaturą domownikom. Z tego co się dowiedziałem, to dzisiaj rano temperatura wyniosła 16.5 (a temperatura otoczenia w lodówce stała w miejscu, więc pewnie drożdże mocniej ruszyły?) i poprosiłem o zbicie jej poniżej 16. Żonka chyba trochę przesadziła, bo efekt tego był taki, że w ciągu kilku godzin temperatura spadła do 14.7, a po kolejnej interwencji po kilku godzinach skoczyła na ~15.5. Skrót temperatur dnia dzisiejszego: 16.5 -> 14.7 -> 15.5. Zasadnicze pytania jakie mam: 1. Czy takie wahania temperatury mogły zaszkodzić piwu (np. zatrzymanie/spowolnienie fermentacji)? Z tego co się dowiedziałem, to dalej bulka.. no ale podobno na to nie powinienem patrzeć ? 2. Jeśli tak, to czy mogę coś z tym zrobić? 3. Przy zbyt dużej temperaturze US05 dają mocno estrowy profil, jak to wygląda przy temperaturze zbyt niskiej (<15)? 4. Jak wyczuć moment, w którym mogę trochę poluzować temperatury i pozwolić na wejście w zakres 17-18 stopni? Z tego co wyczytałem, to w celu osiągnięcia czystego profilu na US05 powinienem nie wychodzić z zakresu 15-16 "na początku".. tylko czym jest ten początek? Wszystko powinno być ok, 2 stopnie w dół to nie idealna sytuacja, ale nie ma co się martwić. US-05 poniżej 15 stopni spowolnią mocno, ale fermentacja nie powinna się zatrzymać. W zależności od ekstraktu, po 3-5 dniach spokojnie można podnieść do 17-18. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now