grzegorz134 Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Cześć, Ostatnio robiłem kolejną warkę, praktyczne z tych samych składników: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Viking Pale Ale malt 2.5 kg 51% 80 % 5 (poprzednio użyłem go 1kg, resztę stanowił pilzneński) Ziarno Pszeniczny 2 kg 40.8% 85 % 4 Ziarno Płatki owsiane 0.4 kg 8.2% 85 % 3 Zacierałem w ok 68st. przez 50 min i na 10 min podniosłem do 72st. (poprzednio też coś około tego). Tym razem miałem przy chłodzeniu i filtracji bardzo dużo strat (to chyba są osady białkowe - jeśli się mylę, proszę poprawcie mnie). Czym to może być spowodowane? Czy taki efekt jest normalnym widokiem, czy coś mogło pójść nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwanhoe Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Używałeś mchu albo whirfloca? Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz134 Opublikowano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 o to chodzi, że nie. W obu przypadkach nie dodawałem nic do klarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Poczytaj o przełomie. grzegorz134 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się