Skocz do zawartości

osad białkowy?


grzegorz134

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Ostatnio robiłem kolejną warkę, praktyczne z tych samych składników:
Typ    Nazwa    Ilość    Ekstrakcja    EBC
Ziarno    Viking Pale Ale malt    2.5 kg 51%    80 %    5 (poprzednio użyłem go 1kg, resztę stanowił pilzneński)
Ziarno    Pszeniczny    2 kg 40.8%    85 %    4
Ziarno    Płatki owsiane    0.4 kg 8.2%    85 %    3
 

Zacierałem w ok 68st. przez 50 min i na 10 min podniosłem do 72st. (poprzednio też coś około tego).

Tym razem miałem przy chłodzeniu i filtracji bardzo dużo strat (to chyba są osady białkowe - jeśli się mylę, proszę poprawcie mnie).

Czym to może być spowodowane?

Czy taki efekt jest normalnym widokiem, czy coś mogło pójść nie tak?

 

osad.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.