Shooter Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Pozostało mi odrobinę drożdży z brewkita w filiżance. Dolałem trochę wody i sypnąłem im cukru. Zlałem je do butelki niemowlęcej i przykryłem gazą, a następnie wstawiłem w osłonkę, aby zaciemnić. Drożdże raczej się mnożą bo czuć ich przyjemny zapach. Wczoraj kupiłem pożywkę dla drożdży z Biowinu i dosypałem. Woda w butelce jest cała mętna, a na dnie trochę osadu. Trzymam je w temperaturze ok. 26°C . Teraz pytania 1. Czy rozmnoży się ich tyle, aby za dzień lub dwa zadać je do brewkita w miejsce zużytych do innej warki. Dodam, że są to właśnie resztki tych cooperowskich z brewkita. 2. Czy jak pozostawię ich trochę i nastawię do mnożenia a potem wstawię do lodówki to będą zdatne do użytku? 3. Czy można tak je mnożyć długo? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Raczej nic z nich nie będzie. Nie powinienieś dodawać cukru ale dodac drożdżaki do sterylnej brzeczki, przy czym jej ilosć też nie jest bez znaczenia. Cały proces musisz utrzymywać w sterylnych warunkach. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 No tak, wiki ujawniła mi wszystkie błędy od wsypania cukru począwszy Dzięki za linka. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 cukru spokojnie możesz dodać, gdy chcesz drożdże zmusić do pracy. Faktycznie brak im będzie elementów odżywczych, ale Ty dodałeś pożywki, więc to też jest sposób. Do namnażania drożdżom potrzebny jest tlen, więc trzeba napowietrzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 jak masz teraz jakieś piwo na burzliwej, to po zlaniu na cichą po prostu wlej nowe na stare drożdże pozostałe w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się