paulox81 Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 W sobotę warzyłem dortmundera (mój pierwszy lager). Schłodzone do ok 13 st C, uwodnione i zadane drożdze (W-34/70 dwie saszetki), fermentor wstawiony do lodówki na 12st C. Po 3 godzinach zaglądam żeby zobaczyć jak się sprawy mają i widzę dziwne rozwarstwienie brzeczki na dwie części jasną u góry i ciemną na dole z dość wyraźną granicą pomiędzy nimi (jak na foto). Nigdy czegoś takiego nie miałem. Na drugi dzień jak już fermentacja ruszyła wszystko wygląda normalnie czyli jednolita barwa w całej objętości brzeczki. Czy takie początkowe rozwarstwienie to normalna rzecz? Co ją powoduje? Dodałem też na ostatnie 10 min. Whirlfloc T pół tabletki - może to od tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Ciekawe. Daj znać po fermentacji jak wygląda piwo. Temperatura dla tych drożdży na początku powinna być 8C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 poczekał byś 24 godz to całe by było jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 28 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 24 minuty temu, INTseed napisał: Ciekawe. Daj znać po fermentacji jak wygląda piwo. Temperatura dla tych drożdży na początku powinna być 8C Co do temperatury trzymam się instrukcji. 4 minuty temu, anteks napisał: poczekał byś 24 godz to całe by było jasne Ale co jest przyczyną - osiadanie najdrobniejszych cząstek (chmielin, białek)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 6 minut temu, paulox81 napisał: Ale co jest przyczyną - osiadanie najdrobniejszych cząstek (chmielin, białek)? zerknij tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 28 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 2 minuty temu, anteks napisał: zerknij tu Dzięki @anteks czytałem wątek, ale nie skojarzyłem bo u mnie nie pływały takie gluty całość wydawała się klarowna tylko rozdwojenie na dwie strefy wyraźną granicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się