pukki92 Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Mam zamiar uważyć Barley Wine idące chmielowością w kierunku American Barley Wine, ale nie używając Amerykańskich chmieli Zasyp: Pale Ale malt 5 kg Pilzneński 1.2 kg Żytni 0.5 kg Monachijski typ II 0.5 kg Płatki owsiane 0.5 kg Biscuit Malt 0.75 kg Czekoladowy ciemny 0.1 kg Acidulated Malt 0.2 kg Pszeniczny 0.2 kg Zacieranie w 65 przez 60 minut, potem 72 przez 30, mash-out 78 i przetrzymanie 5 minut Celuje w 11-12L o ekstrakcie 26BLG. Z reszty wysłodzin jakieś słabe piwo Chmiele : Magnum 50g - na start i gotowanie 90' Cascade 50g - na 30' East Kent Golding 50g na Whirpool Na ostatnie 3 dni fermentacji cichej : 50g East Kent Golding Zastanawiam się jeszcze nad płatkami dębowymi na cichą. Coś poprawić czy jest ok? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Barleywine to piwko ktore musi sobie polezec, nie widze sensu chmielenia na cicha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pukki92 Opublikowano 16 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 6 godzin temu, Przemas.IE napisał: Barleywine to piwko ktore musi sobie polezec, nie widze sensu chmielenia na cicha... Czyli dać wszystko na whirlpool? Gdzieś czytałem, że można lezakowanie BW zrobić w fermentorze poprzez przegrzymanie go 3 miesiące na cichej i przed samym rozlewem dać chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Im dłużej trzymasz piwo we wiadrze, tym bardziej ryzykujesz, że coś się do niego zalęgnie... Barleywine jak RIS, najlepszy jak poleży kilka miesięcy/lat w butelce... aromaty chmielowe w tym czasie się zdegradują i zostaną zastąpione aromatami "szlachetnego" utlenienia... Zrobisz jak zechcesz... lepiej na whirpool ostatecznie niż na cichą... Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 9 minut temu, pukki92 napisał: Czyli dać wszystko na whirlpool? Gdzieś czytałem, że można lezakowanie BW zrobić w fermentorze poprzez przegrzymanie go 3 miesiące na cichej i przed samym rozlewem dać chmielu Jeśli chcesz trzymać tak długo, to przydałby się szklany balon - do plastikowego wiadra tlen pomimo wszystko ma dostęp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się