Rafal Toruń Posted October 17, 2020 Share Posted October 17, 2020 (edited) W czwartek robiłem milk stouta. W piątek fermentacja ruszyła, że prawie wychodziło przez rurkę a dziś już widzę że ustała. temperatura 19c. Brak piany ani bomblowania... 1 dzień to wiadomo za mało.... nigdy tak się mi nie działo a nic w procesie nie zmieniłem .... co to może być za przyczyna ???? Drożdży wsypałem 1 paczkę Lallemand Danstar Windsor .. Zastanawiam się już czy nie za mało ? ale jak rok temu robiłem wg tego samego przepisu wystarczyła 1 fakt że inne drożdże ... Zacieranie w 68C ale mogło na początku podskoczyć na kilka chwil do 72.. może tu jest problem ? Co robić ? Czy powinienem dosypać dodatkową paczkę ??? mogę to zrobić najszybciej we wtorek ... Edited October 17, 2020 by Rafal Toruń Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 17, 2020 Share Posted October 17, 2020 5 minut temu, Rafal Toruń napisał: W czwartek robiłem milk stouta. W piątek fermentacja ruszyła, że prawie wychodziło przez rurkę a dziś już widzę że ustała. temperatura 19c. Brak piany ani bomblowania... 1 dzień to wiadomo za mało.... nigdy tak się mi nie działo a nic w procesie nie zmieniłem .... co to może być za przyczyna ???? Drożdży wsypałem 1 paczkę Lallemand Danstar Windsor .. Zastanawiam się już czy nie za mało ? ale jak rok temu robiłem wg tego samego przepisu wystarczyła 1 fakt że inne drożdże ... Co robić ? Czy powinienem dosypać dodatkową paczkę mogę to zrobić najszybciej we wtorek ? Jakie blg początkowe, 19° to temperatura otoczenia, brzeczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal Toruń Posted October 17, 2020 Author Share Posted October 17, 2020 temperatura brzeczki, otoczenie ok 20. teraz przeniosłem do chłodniejszego ok 19 czyli pewnie brzeczka spadnie na jakieś 18. Blg początkowe 12,5 (z 0,5kg laktozy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 17, 2020 Share Posted October 17, 2020 17 minut temu, Rafal Toruń napisał: temperatura brzeczki, otoczenie ok 20. teraz przeniosłem do chłodniejszego ok 19 czyli pewnie brzeczka spadnie na jakieś 18. Blg początkowe 12,5 (z 0,5kg laktozy) Któryś pomiar temperatury jest błędny - temperatura fermentującej brzeczki na pewno nie była niższa niż otoczenia. A w jakiej temperaturze zadałeś drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal Toruń Posted October 17, 2020 Author Share Posted October 17, 2020 też tak ok 20 / 19 było i faktycznie rano był kataklizm - pracowała fantastycznie. temperaturę brzeczki wskazuje mi termometr ciekłokrystaliczny przyklejony na fermentorze Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 17, 2020 Share Posted October 17, 2020 27 minut temu, Rafal Toruń napisał: też tak ok 20 / 19 było i faktycznie rano był kataklizm - pracowała fantastycznie. temperaturę brzeczki wskazuje mi termometr ciekłokrystaliczny przyklejony na fermentorze Konkretnie tego szczepu nie używałem, ale: " burzliwa fermentacja może być zakończona w 3 dni w temperaturze w 20°C ". Zadałeś w 20°, drożdże jeszcze trochę podbiły temperaturę, w 1,5 dnia przerobiły większość cukrów i teraz fermentacja spowolniła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal Toruń Posted October 18, 2020 Author Share Posted October 18, 2020 (edited) ok zobaczę wieczorem blg. ale jeżeli by się okazało że będzie na poziomie powiedzmy +/- 8Blg to dodawać kolejną saszetkę drożdży ? i kolejne pytanie czy mogą to być inne drożdże np S-04 ? Edited October 18, 2020 by Rafal Toruń Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 18, 2020 Share Posted October 18, 2020 14 minut temu, Rafal Toruń napisał: ok zobaczę wieczorem blg. ale jeżeli by się okazało że będzie na poziomie powiedzmy +/- 8Blg to dodawać kolejną saszetkę drożdży ? i kolejne pytanie czy mogą to być inne drożdże np S-04 ? W tym momencie nie dodawałbym już nowych. Fermentacja ruszyła, ilość drożdży była w miarę prawidłowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal Toruń Posted October 18, 2020 Author Share Posted October 18, 2020 widzę że jeszcze coś tam się dzieje mimo że nie ma piany bo wypycha pokrywę. ok nie ma co. A do ilu w tej sytuacji zejść powinno blg ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 18, 2020 Share Posted October 18, 2020 1 minutę temu, Rafal Toruń napisał: widzę że jeszcze coś tam się dzieje mimo że nie ma piany bo wypycha pokrywę. ok nie ma co. A do ilu w tej sytuacji zejść powinno blg ? Nie ma jakiejś jednoznacznej granicy - aż przestanie spadać i będzie w okolicy standardowego odfermentowania dla danego szczepu. Dla tych drożdży w okolicy 70%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal Toruń Posted October 18, 2020 Author Share Posted October 18, 2020 czyli jakieś 4-5 bo laktoza jeszcze jest. dobra zobaczymy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal Toruń Posted October 22, 2020 Author Share Posted October 22, 2020 sprawdziłem dzisiaj i moje obawy się sprawdziły ? po tygodniu z 12,5 spadło do 10... co robić da się to uratować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 13 minut temu, Rafal Toruń napisał: sprawdziłem dzisiaj i moje obawy się sprawdziły ? po tygodniu z 12,5 spadło do 10... co robić da się to uratować ? Czym mierzysz odfermentowanie? Jeśli refraktometr, to czy przeliczyłeś wynik? Jeśli spławik, to czy sprawdzałeś na wodzie? Trochę dziwne, że zaczęło fermentować, ale odfermentowało tak minimalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now