Piwny Misio Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum, więc z góry proszę o wybaczenie, jeżeli zamieściłem go nie tam gdzie trzeba. Do tej pory uwarzyłem dwie warki z brew kitu i... nie wyszły. Czuć w nich kwiatki, teraz już wiem, że fermentacja odbywała się w zaciepłym miejscu, powyżej 24 stopni. Warzyłem APA. Trzecią warkę (Black IPA) postanowiłem uwarzyć z zacieraniem i początkowe BLG wyszło ok 16 BLG. Dziś po 14 dniach burzliwej fermentacji BLG wynosiło 10 BLG... Zlałem to na cichą. Martwi mnie temperatura jaka panuje w garażu, około 12-15 stopni. Czy jest mam się czym martwić, czy jest to jeszcze akceptowalna granica? Drożdże użyte do fermentacji to Safale US-05 Ewentualnie jak zabezpieczyć fermentor przed niższą temperaturą? Koc? Pudło że styropianem? Pozdrawiam Piwny Misio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 A mnie martwi to 10 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwny Misio Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) Czy możliwe jest, że temp zabiła, uśpiła drożdże? Przez co przestały jeść cukry? A może niższa temp = dłuższa fermentacja i powinienem dłużej trzymać? Edytowane 18 Października 2020 przez Piwny Misio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Jak jest 10 blg to sie nie zlewa ps czym mierzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwny Misio Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) Refraktometrem. Aaa, i mała uwaga. To 10 BLG to od czwartku się trzymało, czyli niecałe 4 dni i nic nie ruszyło, chyba że pomiar był niedokładny... Eh czuje że kolejna warka nie wyjdzie Edytowane 18 Października 2020 przez Piwny Misio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 7 minut temu, Piwny Misio napisał: Refraktometrem. Eh czuje że kolejna warka nie wyjdzie Z refraktometru musisz przeliczyć wynik. Wychodzi około 5,4. Na cichą, jeśli już w ogóle przelewać, to dopiero wtedy, gdy cukry są przejedzone. Oddzielając niedofermentowanie piwo od drożdży zwiększasz ryzyko granatów. W niższej temperaturze fermentacja trwa dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwny Misio Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Czyli na refraktometrze wynik z prawej strony, to jeszcze nie BLG? Wydawało mi się że wystarczy odczytać poziom i wsio... No chyba czegoś nie rozumiem. Pomocy, pls. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 11 minut temu, Piwny Misio napisał: Czyli na refraktometrze wynik z prawej strony, to jeszcze nie BLG? Wydawało mi się że wystarczy odczytać poziom i wsio... No chyba czegoś nie rozumiem. Pomocy, pls. Jak Ty dostałeś pozwolenie na używanie refraktrometru nie znając podstaw!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwny Misio Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Hahaha ciii, bo się piwna policja dowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 12 minut temu, Piwny Misio napisał: Czyli na refraktometrze wynik z prawej strony, to jeszcze nie BLG? Wydawało mi się że wystarczy odczytać poziom i wsio... No chyba czegoś nie rozumiem. Pomocy, pls. Większość jest wyskalowana w brix. Do tego przy zawartości alkoholu wynik jest zafałszowany i trzeba przeliczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwny Misio Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 No a jaka jest wartość przeliczenia? 10 / co?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 12 minut temu, Piwny Misio napisał: No a jaka jest wartość przeliczenia? 10 / co?? https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer Opcja dla gotowego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 14 minut temu, Piwny Misio napisał: No a jaka jest wartość przeliczenia? 10 / co?? kalkulator prawdę Ci powie np https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwny Misio Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Super, głupio zrobiłem bo mogłem użyć balingometru (splawika), pokazał mi 5,5 BLG Teraz pytanie wraca z powrotem do temperatur w garażu. Niestety z warunków jakie panują u mnie w domu to najchłodniejsze miejsce, a w domu jest znowu za zimno. Czy te 12-15 stopni nie jest zbyt niskie? Co radzicie by ochronić warkę? Póki co umieściłem ją w kartonach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 14 minut temu, Piwny Misio napisał: Co radzicie by ochronić warkę? Opatul ją izolacją tupu koc, lub śpiwór, a jak zobaczysz, że fermentacja zwalnia, to przenieś do ciepłego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwny Misio Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Dzięki wszystkim za pomoc! Teraz pozostaje już czekać. 25/26 sprawdzę BLG i pewnie butelkowanie jak dobrze pójdzie. Pozdrawiam Piwny Misio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się