Skocz do zawartości

Temperatura w garażu


Piwny Misio

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, to mój pierwszy post na tym forum, więc z góry proszę o wybaczenie, jeżeli zamieściłem go nie tam gdzie trzeba. 

 

Do tej pory uwarzyłem dwie warki z brew kitu i... nie wyszły. Czuć w nich kwiatki, teraz już wiem, że fermentacja odbywała się w zaciepłym miejscu, powyżej 24 stopni. Warzyłem APA. 

 

Trzecią warkę (Black IPA) postanowiłem uwarzyć z zacieraniem i początkowe BLG wyszło ok 16 BLG. Dziś po 14 dniach burzliwej fermentacji BLG wynosiło 10 BLG... Zlałem to na cichą. 

 

Martwi mnie temperatura jaka panuje w garażu, około 12-15 stopni. 

 

Czy jest mam się czym martwić, czy jest to jeszcze akceptowalna granica? 

Drożdże użyte do fermentacji to Safale US-05

 

Ewentualnie jak zabezpieczyć fermentor przed niższą temperaturą? Koc? Pudło że styropianem? 

 

Pozdrawiam 

Piwny Misio 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy możliwe jest, że temp zabiła, uśpiła drożdże? Przez co przestały jeść cukry? A może niższa temp = dłuższa fermentacja i powinienem dłużej trzymać? 

Edytowane przez Piwny Misio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Refraktometrem. 

Aaa, i mała uwaga. To 10 BLG to od czwartku się trzymało, czyli niecałe 4 dni i nic nie ruszyło, chyba że pomiar był niedokładny... 

 

Eh czuje że kolejna warka nie wyjdzie :)

Edytowane przez Piwny Misio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Piwny Misio napisał:

Refraktometrem. 

 

 

Eh czuje że kolejna warka nie wyjdzie :)

 

Z refraktometru musisz przeliczyć wynik. Wychodzi około 5,4.

Na cichą, jeśli już w ogóle przelewać, to dopiero wtedy, gdy cukry są przejedzone. Oddzielając niedofermentowanie piwo od drożdży zwiększasz ryzyko granatów.

W niższej temperaturze fermentacja trwa dłużej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Piwny Misio napisał:

Czyli na refraktometrze wynik z prawej strony, to jeszcze nie BLG? 

 

Wydawało mi się że wystarczy odczytać poziom i wsio... No chyba czegoś nie rozumiem. Pomocy, pls. 

Jak Ty dostałeś pozwolenie na używanie refraktrometru nie znając podstaw!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Piwny Misio napisał:

Czyli na refraktometrze wynik z prawej strony, to jeszcze nie BLG? 

 

Wydawało mi się że wystarczy odczytać poziom i wsio... No chyba czegoś nie rozumiem. Pomocy, pls. 

 

Większość jest wyskalowana w brix.

Do tego przy zawartości alkoholu wynik jest zafałszowany i trzeba przeliczać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super, głupio zrobiłem bo mogłem użyć balingometru (splawika), pokazał mi 5,5 BLG :)

 

Teraz pytanie wraca z powrotem do temperatur w garażu. Niestety z warunków jakie panują u mnie w domu to najchłodniejsze miejsce, a w domu jest znowu za zimno. 

 

Czy te 12-15 stopni nie jest zbyt niskie? 

Co radzicie by ochronić warkę? 

 

Póki co umieściłem ją w kartonach... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.