Jump to content

RIS receptura - proś­ba o weryfikację


fotohobby

Recommended Posts

Zestawiłem to tak:

#46 RIS - Russian Imperial Stout (13F)
================================================================================
Wielkość warki         14.0 L                       
Wydajność              70%                 
Gęstość początkowa     25,316 P            
Gęstość końcowa        5,437 P             
Alkohol (ABV)          12,6%               
Bitterness             85,4 IBU (Tinseth)  
Barwa                  48,8 srm (Morey)    

Składniki fermentacji
================================================================================
Nazwa                                        Typ            Ilość      Zacierany  Dodawany późno  Ekstraktywność  Barwa      
Weyermann - Pale Ale Malt    Słód           2,000 kg    Tak        Nie                         85%             3,4 srm    
Liquid Extract (LME) - Pale     Ekstrakt    1,700 kg     Nie        Nie                         78%             8,0 srm    
Munich Malt                              Słód           1,000 kg    Tak        Nie                         77%             10,0 srm   
Caramel/Crystal Malt              Słód           400,000 g  Tak        Nie                         72%             120,0 srm  
Castle Coffee Malt                   Słód           200,000 g  Tak        Nie                         70%             250,0 srm  
Weyermann - Carafa II             Słód          200,000 g   Nie        Nie                          70%             520,0 srm  
Waga słodów: 5,500 kg

Chmiele
================================================================================
Nazwa   Alpha  Ilość     Użycie     Czas      Postać    IBU   
Magnum  13,5%  50,000 g  Gotowanie  1,000 hr  Granulat  85,4  

Drożdze
================================================================================
Nazwa                           Typ  Postać  Ilość     Krok                  
WLP090 - San Diego Super Yeast  Ale  Płynne  gęstwa po Pale Ale 12BLG

 

 

Do piwa, po dwóch tygodniach fermentacji dodane zostaną płatki dębowe średnio opiekane (15g), które od tygodnia piją Jim Beam'a :)

 

W magazynku mam jeszcze:

Słód czekoladowy ciemny 520 srm - 0,5kg,

oraz 

Jęczmień prażony,

 

 


 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.