ko777 Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Witam, Jestem na samym początku swojej przygody z piwowarstwem domowym, mam pytanie o BLG w Coopers Dark Ale, na ta chwile BLG to 4 ale to już 10 dni fermentacji, ruch w rurce ustał dużo wcześniej chociaż myślę że to miedzy innymi przez nieszczelność miedzy rurka a uszczelką w pokrywie. Nie wiem teraz czy trzymać to jeszcze i czekać aż zejdzie niżej czy przelać na cichą i czy w ogóle jest szansa że zejdzie bo nie mogę znaleźć jak powinno wyglądać końcowe BLG w tym brewkicie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 2 minuty temu, ko777 napisał: Witam, Jestem na samym początku swojej przygody z piwowarstwem domowym, mam pytanie o BLG w Coopers Dark Ale, na ta chwile BLG to 4 ale to już 10 dni fermentacji, ruch w rurce ustał dużo wcześniej chociaż myślę że to miedzy innymi przez nieszczelność miedzy rurka a uszczelką w pokrywie. Nie wiem teraz czy trzymać to jeszcze i czekać aż zejdzie niżej czy przelać na cichą i czy w ogóle jest szansa że zejdzie bo nie mogę znaleźć jak powinno wyglądać końcowe BLG w tym brewkicie. Pozdrawiam 10 dni to nie jest długo. Drożdże z brewkitu? Jaka temperatura fermentacji? Blg zmierz za 3-4 dni, wtedy będziesz wiedział, czy spada, czy jest już stabilne. Przelewanie na cichą nie jest konieczne, cała fermentacja może być przeprowadzona w jednym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko777 Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Dzięki wielkie tak, drożdże z brewkitu, temperatura 18-19 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Zwiększ lekko temperaturę i potrzymaj jeszcze z 10 dni w tym samym wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 32 minuty temu, ko777 napisał: mam pytanie o BLG w Coopers Dark Ale, na ta chwile BLG to 4 ale to już 10 dni fermentacji Czy na instrukcji miałeś napisane że fermentacja będzie trwała 7 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi