ko777 Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Witam, Jestem na samym początku swojej przygody z piwowarstwem domowym, mam pytanie o BLG w Coopers Dark Ale, na ta chwile BLG to 4 ale to już 10 dni fermentacji, ruch w rurce ustał dużo wcześniej chociaż myślę że to miedzy innymi przez nieszczelność miedzy rurka a uszczelką w pokrywie. Nie wiem teraz czy trzymać to jeszcze i czekać aż zejdzie niżej czy przelać na cichą i czy w ogóle jest szansa że zejdzie bo nie mogę znaleźć jak powinno wyglądać końcowe BLG w tym brewkicie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 2 minuty temu, ko777 napisał: Witam, Jestem na samym początku swojej przygody z piwowarstwem domowym, mam pytanie o BLG w Coopers Dark Ale, na ta chwile BLG to 4 ale to już 10 dni fermentacji, ruch w rurce ustał dużo wcześniej chociaż myślę że to miedzy innymi przez nieszczelność miedzy rurka a uszczelką w pokrywie. Nie wiem teraz czy trzymać to jeszcze i czekać aż zejdzie niżej czy przelać na cichą i czy w ogóle jest szansa że zejdzie bo nie mogę znaleźć jak powinno wyglądać końcowe BLG w tym brewkicie. Pozdrawiam 10 dni to nie jest długo. Drożdże z brewkitu? Jaka temperatura fermentacji? Blg zmierz za 3-4 dni, wtedy będziesz wiedział, czy spada, czy jest już stabilne. Przelewanie na cichą nie jest konieczne, cała fermentacja może być przeprowadzona w jednym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko777 Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Dzięki wielkie tak, drożdże z brewkitu, temperatura 18-19 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Zwiększ lekko temperaturę i potrzymaj jeszcze z 10 dni w tym samym wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 32 minuty temu, ko777 napisał: mam pytanie o BLG w Coopers Dark Ale, na ta chwile BLG to 4 ale to już 10 dni fermentacji Czy na instrukcji miałeś napisane że fermentacja będzie trwała 7 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się