Xseviser Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 Witam wszystkich. W najbliższym czasie zabieram się uwarzenia mocnego RISa. Chciałbym uniknąć kwaśnego posmaku od słodów palonych. Czy istnieje jakiś sposób alby uniknąć tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 44 minuty temu, Xseviser napisał: Witam wszystkich. W najbliższym czasie zabieram się uwarzenia mocnego RISa. Chciałbym uniknąć kwaśnego posmaku od słodów palonych. Czy istnieje jakiś sposób alby uniknąć tego? Jaką masz wodę? Do ciemnych piw lepsza jest raczej twarda, w razie czego można modyfikować. Np. ten kalkulator: https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xseviser Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 Ciężko stwierdzić jaką mam wodę ponieważ w moim wypadku woda jest jednocześnie z 3 źródeł (Raba, Rudawa, Bielany) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 16 minut temu, Xseviser napisał: Ciężko stwierdzić jaką mam wodę ponieważ w moim wypadku woda jest jednocześnie z 3 źródeł (Raba, Rudawa, Bielany) Pozostaje tylko zrobienie badania na własną rękę. Plus, z doświadczenia pewnie wiesz, czy ciemne piwa wychodzą na tej wodzie dobrze, czy też przydałaby się jakaś modyfikacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xseviser Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 A co do modyfikacji to istnieje jakiś sposób aby zmniejszyć kwasowość już po skończeniu fermentacji? Aktualnie wydaje mi się jedyną sensowną opcją bez badań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 Kwaśność ze słodów palonych zanika w czasie leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xseviser Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 A można dodać Węglan wapnia przed samym rozlewem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 A czemu nie do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się