Skocz do zawartości

Kwaśny RIS


Xseviser

Rekomendowane odpowiedzi

44 minuty temu, Xseviser napisał:

Witam wszystkich.

W najbliższym czasie zabieram się uwarzenia mocnego RISa.

Chciałbym uniknąć kwaśnego posmaku od słodów palonych. Czy istnieje jakiś sposób alby uniknąć tego?

 

 

Jaką masz wodę? Do ciemnych piw lepsza jest raczej twarda, w razie czego można modyfikować.

Np. ten kalkulator: https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, Xseviser napisał:

Ciężko stwierdzić jaką mam wodę ponieważ w moim wypadku woda jest jednocześnie z 3 źródeł (Raba, Rudawa, Bielany)

 

 

 

Pozostaje tylko zrobienie badania na własną rękę.

Plus, z doświadczenia pewnie wiesz, czy ciemne piwa wychodzą na tej wodzie dobrze, czy też przydałaby się jakaś modyfikacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.