Markin Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Hej, piwo wprawdzie już w wiadrze, ale chciałem się zapytać, czy nie przesadziłem z cukrem i jakie mogą być ewentualne skutki oboczne. Barleywine Partial Mash 9l alk. 10% ekstr. 24,5° Plato IBU 35 Surowce fermentowalne: Ekstrakt słodowy jasny Twój Browar - 1,5 kg Słód pale ale Fawcett- 0,5 kg Cukier kandyzowany jasny - 0,4 kg Słód pszeniczny Bestmalz - 0,2 kg Słód melanoidowy Bestmalz - 0,2 kg Słód diastatyczny Castlemalting - 0,2 kg Słód Crystal 300 EBC - 0,15 kg Słód pale chocolate Fawcett - 0,1 kg Cukier kandyzowany brązowy - 0,05 kg Chmielenie: Chmiel Admiral ak. 13% 20 g | 60' Cukier kandyzowany brązowy - 50 g | 10' Cukier kandyzowany jasny - 400 g | 10' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 9 minut temu, Markin napisał: Hej, piwo wprawdzie już w wiadrze, ale chciałem się zapytać, czy nie przesadziłem z cukrem i jakie mogą być ewentualne skutki oboczne. Barleywine Partial Mash 9l alk. 10% ekstr. 24,5° Plato IBU 35 Surowce fermentowalne: Ekstrakt słodowy jasny Twój Browar - 1,5 kg Słód pale ale Fawcett- 0,5 kg Cukier kandyzowany jasny - 0,4 kg Słód pszeniczny Bestmalz - 0,2 kg Słód melanoidowy Bestmalz - 0,2 kg Słód diastatyczny Castlemalting - 0,2 kg Słód Crystal 300 EBC - 0,15 kg Słód pale chocolate Fawcett - 0,1 kg Cukier kandyzowany brązowy - 0,05 kg Chmielenie: Chmiel Admiral ak. 13% 20 g | 60' Cukier kandyzowany brązowy - 50 g | 10' Cukier kandyzowany jasny - 400 g | 10' Sporo sypnąłeś, szczególnie, że to mała warka. Do tego to cukier kandyzowany, który zostawia specyficzny smak, osobiście do barley wine'a chyba średnio mi pasuje. Na pewno piwo będzie zdecydowanie mocniej odfermentowane, może być bardziej alkoholowe (fuzlowe). Markin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Takie piwa nazywa się "Ściepa Ale" Markin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markin Opublikowano 13 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Dobra, zobaczymy co z tego wyjdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi