VFighter Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Witam serdecznie, Po 3 latach planuje znów rozpocząć warzenie, do głowy wpadł pomysł by przypomnieć sobie cały proces czymś w miarę prostym. Wybór padł na klasykę - APA. Planuje ok. 22/23L, goryczka mała ale wyczuwalna. Samo piwo w sobie delikatne z wyczuwalnym chmielem (pokazać znajomym co to chmiel ?). Po przeglądaniu forum stworzyłem taką recepturę, bardzo proszę o wszelakie wskazówki. Dzięki bardzo i pozdrawiam wszystkich?. Zacieranie: - Słód Pale Ale Viking Malt 5kg - Słód Karmelowy 30 0,15 kg - Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg - 66°C 50min - 72°C 20min - 76°C (Mash out) Gotowanie 60min Chmielenie: - Mosaic 20g 45min - Cascade 20g 10min - Amarillo 20g 0min - Cascade 10g 0min - Mosaic 20g 0min - Amarillo 30g na zimno 4/5 dni - Cascade 20g na zimno 4/5 dni Mosaic - 40g, Cascade - 50g, Amarilo - 50g = 140g Drożdze - Safale US-05 11,5g suche Temperatura fermentacji 18/19C. Według brewness: BLG - 12.6, IBU - 27, 23L gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Wygląda ok, co najwyżej chmielenie na zimno skróciłbym do 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VFighter Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Jeszcze pytanko warto dawać mech (powiedzmy 5g?) na 15min przed końcem gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 28 minut temu, VFighter napisał: Jeszcze pytanko warto dawać mech (powiedzmy 5g?) na 15min przed końcem gotowania? Będziesz miał nieco więcej osadów po gotowaniu, ale bardziej klarowną brzeczkę. Ja dodaję mech lub whirlfloc. VFighter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markin Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 W dniu 14.11.2020 o 22:03, VFighter napisał: Gotowanie 60min Chmielenie: - Mosaic 20g 45min - Cascade 20g 10min - Amarillo 20g 0min - Cascade 10g 0min - Mosaic 20g 0min - Amarillo 30g na zimno 4/5 dni - Cascade 20g na zimno 4/5 dni Mosaic - 40g, Cascade - 50g, Amarilo - 50g = 140g Moje wyroby to partial mash, więc na temat zacierania się nie wypowiem, ale osobiście nie widzę sensu dawać tych dawek chmielu na 0', jeśli zamierzasz budować aromat poprzez chmielenie na zimno. Chyba, że to na zero to będzie hop stand to wtedy nie mam uwag ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kszysztofiks Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 W dniu 14.11.2020 o 22:03, VFighter napisał: Witam serdecznie, Po 3 latach planuje znów rozpocząć warzenie, do głowy wpadł pomysł by przypomnieć sobie cały proces czymś w miarę prostym. Wybór padł na klasykę - APA. Planuje ok. 22/23L, goryczka mała ale wyczuwalna. Samo piwo w sobie delikatne z wyczuwalnym chmielem (pokazać znajomym co to chmiel ?). Po przeglądaniu forum stworzyłem taką recepturę, bardzo proszę o wszelakie wskazówki. Dzięki bardzo i pozdrawiam wszystkich?. Zacieranie: - Słód Pale Ale Viking Malt 5kg - Słód Karmelowy 30 0,15 kg - Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg - 66°C 50min - 72°C 20min - 76°C (Mash out) Gotowanie 60min Chmielenie: - Mosaic 20g 45min - Cascade 20g 10min - Amarillo 20g 0min - Cascade 10g 0min - Mosaic 20g 0min - Amarillo 30g na zimno 4/5 dni - Cascade 20g na zimno 4/5 dni Mosaic - 40g, Cascade - 50g, Amarilo - 50g = 140g Drożdze - Safale US-05 11,5g suche Temperatura fermentacji 18/19C. Według brewness: BLG - 12.6, IBU - 27, 23L gotowego piwa. Mam podobne plany... Jak to wyszło? Co byś zmienił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się