Skocz do zawartości

APA - weryfikacja receptury


VFighter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,
Po 3 latach planuje znów rozpocząć warzenie, do głowy wpadł pomysł by przypomnieć sobie cały proces czymś w miarę prostym. Wybór padł na klasykę - APA. Planuje ok. 22/23L, goryczka mała ale wyczuwalna. Samo piwo w sobie delikatne z wyczuwalnym chmielem (pokazać znajomym co to chmiel ?). Po przeglądaniu forum stworzyłem taką recepturę, bardzo proszę o wszelakie wskazówki. Dzięki bardzo i pozdrawiam wszystkich?.

 

Zacieranie:

- Słód Pale Ale Viking Malt 5kg
- Słód Karmelowy 30 0,15 kg
- Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg
 
- 66°C 50min
- 72°C 20min
- 76°C (Mash out)

 

Gotowanie  60min 

 

Chmielenie:
- Mosaic 20g     45min
- Cascade 20g     10min
- Amarillo 20g      0min
- Cascade 10g     0min
- Mosaic 20g       0min
- Amarillo 30g      na zimno 4/5 dni
- Cascade 20g      na zimno 4/5 dni
 

Mosaic - 40g, Cascade - 50g, Amarilo - 50g = 140g


Drożdze
- Safale US-05 11,5g suche

 

Temperatura fermentacji 18/19C.

 

Według brewness: BLG - 12.6, IBU - 27, 23L gotowego piwa. 
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, VFighter napisał:

Jeszcze pytanko warto dawać mech (powiedzmy 5g?) na 15min przed końcem gotowania?

 

Będziesz miał nieco więcej osadów po gotowaniu, ale bardziej klarowną brzeczkę. Ja dodaję mech lub whirlfloc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

W dniu 14.11.2020 o 22:03, VFighter napisał:

Gotowanie  60min 

 

Chmielenie:
- Mosaic 20g     45min
- Cascade 20g     10min
- Amarillo 20g      0min
- Cascade 10g     0min
- Mosaic 20g       0min
- Amarillo 30g      na zimno 4/5 dni
- Cascade 20g      na zimno 4/5 dni
 

Mosaic - 40g, Cascade - 50g, Amarilo - 50g = 140g

Moje wyroby to partial mash, więc na temat zacierania się nie wypowiem, ale osobiście nie widzę sensu dawać tych dawek chmielu na 0', jeśli zamierzasz budować aromat poprzez chmielenie na zimno. Chyba, że to na zero to będzie hop stand to wtedy nie mam uwag ?.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
W dniu 14.11.2020 o 22:03, VFighter napisał:

Witam serdecznie,
Po 3 latach planuje znów rozpocząć warzenie, do głowy wpadł pomysł by przypomnieć sobie cały proces czymś w miarę prostym. Wybór padł na klasykę - APA. Planuje ok. 22/23L, goryczka mała ale wyczuwalna. Samo piwo w sobie delikatne z wyczuwalnym chmielem (pokazać znajomym co to chmiel ?). Po przeglądaniu forum stworzyłem taką recepturę, bardzo proszę o wszelakie wskazówki. Dzięki bardzo i pozdrawiam wszystkich?.

 

Zacieranie:

- Słód Pale Ale Viking Malt 5kg
- Słód Karmelowy 30 0,15 kg
- Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg
 
- 66°C 50min
- 72°C 20min
- 76°C (Mash out)

 

Gotowanie  60min 

 

Chmielenie:
- Mosaic 20g     45min
- Cascade 20g     10min
- Amarillo 20g      0min
- Cascade 10g     0min
- Mosaic 20g       0min
- Amarillo 30g      na zimno 4/5 dni
- Cascade 20g      na zimno 4/5 dni
 

Mosaic - 40g, Cascade - 50g, Amarilo - 50g = 140g


Drożdze
- Safale US-05 11,5g suche

 

Temperatura fermentacji 18/19C.

 

Według brewness: BLG - 12.6, IBU - 27, 23L gotowego piwa. 
 

Mam podobne plany...

Jak to wyszło?

Co byś zmienił?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.