zoltek Posted August 10, 2010 Share Posted August 10, 2010 Uwarzyłem brown ale , po fermentacji cichej miało na początku lekko kwaśny smak a potem gorzki posmak. Bardziej martwię się tym kwaśnym, czy to oznacza że piwo zostało skażone ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted August 10, 2010 Share Posted August 10, 2010 Tego nie można stwierdzić po Twoim poście Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 11, 2010 Share Posted August 11, 2010 Jeżeli nie jest poważnie kwaśny, to sie nie przejmuj. Ale na wszelki wypadek kontroluj rozwój smaku raz na tydzień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natrix Posted August 11, 2010 Share Posted August 11, 2010 Spokojnie, daj mu czas Wielkiego doświadczenia nie mam, ale też raz miałem piwo, które początkowo było kwaskowate i dawało mocno spalenizną, a z czasem stawało się coraz lepsze i smaki układały się jak trza. A jak ptrzetrwało ponad 3 miesiące to okazało się, że jest więcej niż dobre. Wniosek taki - daj piwu czas, a Ty w tym czasie zacieraj następne (i potem jeszcze jedno i jeszcze jedno ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoltek Posted August 19, 2010 Author Share Posted August 19, 2010 Po 8 dniach od zabutelkowania sprawdziłem i ma jeszcze kwaskowaty smak na początku ( posmak cierpki, jak po wypiciu wytrawnego wina ) ale wydaje się normalne , czy skażone piwo ma jakieś oznaki tego że jest zakażone mówię o wyglądzie coś pływa czy co , chodzi moim etap już gdy piwo jest zabutelkowane bo w moim nic nie pływa. Co myślicie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 19, 2010 Share Posted August 19, 2010 Jest ze 100 róznych infekcji i objawiają się na 1000 sposobów, ale główne podejrzane symptomy to kwaskowatość (!), mętność, brak piany i nagazowania, paląca goryczka, dziwne zapachy (apteczny, szpitalny, plastikowy, aceton, dziwne zapachy owocowo-kwiatowe , goździki itp). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts