zoltek Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Uwarzyłem brown ale , po fermentacji cichej miało na początku lekko kwaśny smak a potem gorzki posmak. Bardziej martwię się tym kwaśnym, czy to oznacza że piwo zostało skażone ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Tego nie można stwierdzić po Twoim poście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Jeżeli nie jest poważnie kwaśny, to sie nie przejmuj. Ale na wszelki wypadek kontroluj rozwój smaku raz na tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Spokojnie, daj mu czas Wielkiego doświadczenia nie mam, ale też raz miałem piwo, które początkowo było kwaskowate i dawało mocno spalenizną, a z czasem stawało się coraz lepsze i smaki układały się jak trza. A jak ptrzetrwało ponad 3 miesiące to okazało się, że jest więcej niż dobre. Wniosek taki - daj piwu czas, a Ty w tym czasie zacieraj następne (i potem jeszcze jedno i jeszcze jedno ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Po 8 dniach od zabutelkowania sprawdziłem i ma jeszcze kwaskowaty smak na początku ( posmak cierpki, jak po wypiciu wytrawnego wina ) ale wydaje się normalne , czy skażone piwo ma jakieś oznaki tego że jest zakażone mówię o wyglądzie coś pływa czy co , chodzi moim etap już gdy piwo jest zabutelkowane bo w moim nic nie pływa. Co myślicie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Jest ze 100 róznych infekcji i objawiają się na 1000 sposobów, ale główne podejrzane symptomy to kwaskowatość (!), mętność, brak piany i nagazowania, paląca goryczka, dziwne zapachy (apteczny, szpitalny, plastikowy, aceton, dziwne zapachy owocowo-kwiatowe , goździki itp). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się