Jump to content

Refermentacja poziomo


Recommended Posts

Cześć,

powiedzcie mi czy można przeprowadzać fermentację piwa (lager) w pozycji leżącej? W mieszkaniu mam +21 stopni, na dworze zaraz będą przymrozki, więc moim jedynym wyjściem jest mała lodówka skrzyniowa, w której butelki pionowo się nie zmieszczą.

Link to comment
Share on other sites

Drożdżom to nie zrobi różnicy, jedyną wadą będzie osad po boku który łatwiej wzburzyć, więc potem trzeba by jeszcze potrzymać pionowo dla sklarowania. Są też głosy, że temperatura refermentacji nie ma wielkiego wpływu na smak, więc możesz spróbować to zrobić w najchłodniejszym miejscu w mieszkaniu.

Edited by koval_blazej
Link to comment
Share on other sites

Chce je wsadzić do lodówki na tydzień-dwa, a później będę miał możliwość przewiezienia butelek w miejsce gdzie jest chłodniej niż u mnie w domu. 
 

Mam pytanie o pierwsze dni refermentacji. W jakiej temperaturze trzymać butelki w pierwszych dniach po rozlewie? Powinna być to temperatura fermentacji (9 stopni) czy przerwy diacetylowej (13 stopni)?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.