Eselchen Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Cześć, powiedzcie mi czy można przeprowadzać fermentację piwa (lager) w pozycji leżącej? W mieszkaniu mam +21 stopni, na dworze zaraz będą przymrozki, więc moim jedynym wyjściem jest mała lodówka skrzyniowa, w której butelki pionowo się nie zmieszczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) Drożdżom to nie zrobi różnicy, jedyną wadą będzie osad po boku który łatwiej wzburzyć, więc potem trzeba by jeszcze potrzymać pionowo dla sklarowania. Są też głosy, że temperatura refermentacji nie ma wielkiego wpływu na smak, więc możesz spróbować to zrobić w najchłodniejszym miejscu w mieszkaniu. Edytowane 21 Listopada 2020 przez koval_blazej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Chce je wsadzić do lodówki na tydzień-dwa, a później będę miał możliwość przewiezienia butelek w miejsce gdzie jest chłodniej niż u mnie w domu. Mam pytanie o pierwsze dni refermentacji. W jakiej temperaturze trzymać butelki w pierwszych dniach po rozlewie? Powinna być to temperatura fermentacji (9 stopni) czy przerwy diacetylowej (13 stopni)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się