ad2222 Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Cześć, Tak jak się już w odpowiednim wątku przedstawiłem, jestem początkującym neofitą . Ponieważ warzenie piwa coraz bardziej mi się podoba, chciałbym spróbować jakoś to wszystko uporządkować. I tak: Przyjmijmy, że piwo będę pił w ilościach ok 1but./dzień (tak, wiem, pierwszy krok do alkoholizmu, ale co zrobić, poza tym w tą ilość wchodzą też spotkania towarzyskie przy grillu czy inne okazje - pandemia nie będzie wiecznie trwać). Wymyśliłem sobie to w ten sposób, że robię jedną warkę, zamykam w 4 KEGach po 5l., po odleżeniu swojego (właśnie, czy w KEGach piwo dojrzeje tak jak w butelkach?) wstawiam do lodówki, może być nawet z kranikiem, miejsca jest dosyć. Używam, w międzyczasie robię drugą warkę, innego rodzaju piwo (tak się składa, że jestem eksperymentatorem-poszukiwaczem ), też 4 KEGi, jeden lodówka reszta - spiżarka. Kiedy będzie się kończyło piwo z którejś warki (albo inaczej - jak zwolnią mi się 4 KEGi z tych dwu wcześniejszych nastawów) - nastawiam następną itp itd... W sumie wyszło mi, że potrzebuję 8 KEGów, i jeden, ewentualnie dwa krany (nie wiem jeszcze czy miejsca w lodówce starczy dla 2 KEGów naraz, tzn miejsce jest, ale może nie być zgody w rodzinie na zajęcie tego miejsca). Pytanie dodatkowe - piwo do KEGów przelewa się po cichej fermentacji, bez dodatkowego słodzenia, bo potem gazuje się to piwo CO2? Teraz mam 2 transportery po 20 but 0,5l., więc trochę mało na dwie warki, a 4 transportery to już będzie moc zabawy i sporo miejsca. Butelki z krachlą, więc też przy myciu i dezynfekcji więcej pracy. Kapslownicę mam młotkową, jeszcze z pierwszego piwowarzenia. Ok, mam nadzieję, że ktoś dotarł do tego miejsca, jak tak - to proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 3 minuty temu, ad2222 napisał: czy w KEGach piwo dojrzeje tak jak w butelkach? potem gazuje się to piwo CO2? 2 x tak ad2222 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Możesz robić mniejsze warki, np 10l. Możesz w kegu gazować sztucznie lub refermentować. Proponuję lodówkę mieć oddzielną, wspólna będzie źródłem kłopotów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 przy takim spożyciu pozostał bym przy butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 1 minutę temu, anteks napisał: przy takim spożyciu pozostał bym przy butelkach Podpisuję się pod tym otwierasz buteleczkę od czasu do czasu i tyle, nie potrzebujesz dodatkowego sprzętu (no poza normalną kapslownicą), a i same skrzyneczki nie zajmują dużo miejsca - w pionie spokojnie 6 sztuk się mieści nawet w niskiej piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad2222 Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 24 minuty temu, sihox napisał: w pionie spokojnie 6 sztuk się mieści nawet w niskiej piwnicy No właśnie nie mam piwnicy, mam nieogrzewany garaż - jesień/zima/wiosna jest ok (temp nigdy nie spada poniżej 0 stC, a bywały mrozy po -25 stC), w lecie bywa gorzej - jak wtedy z przechowywaniem - KEGów i butelek? ( w zasadzie to kolejne moje pytanie....) Mam pomieszczenie, w którym mogę wyłączyć kaloryfer, ale dom jest tak ocieplony, że najniższa temperatura, z wyłączonym ogrzewaniem to 16 stC. Czyli kwestia osobna - w jakiej temperaturze przechowywać butelkowane/kegowane piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 keg 5l jest drogi, typowy pepsi ma 19L i jest optymalny. Keg 5 litrowy zajmuje w lodowce prawie tyle samo miejsca co duży Jak masz garaz to kup lodówkę używaną za 100-200 zł i masz miejsce na 2 kegi Keg nie musi byc wypity na raz.. ja mam w lodówce dwa kegi - ciemny i jasny, czasami podmieniam kegi aby napić sie innego piwa. Ja staram sie zrobic warzyc piwo falami - kilka kegów w jednym czasie a potem przez pewien czas spokój. Przez Lato wystarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 6 minut temu, ad2222 napisał: mam nieogrzewany garaż - jesień/zima/wiosna jest ok (temp nigdy nie spada poniżej 0 stC, a bywały mrozy po -25 stC), w lecie bywa gorzej Jestem w tej samej sytuacji. Mam skrzynie styropianową w garażu na 9 skrzynek po piwie. Zamrożone butelki przez całe lato pozwalają schodzić do ok 18-19C więc nie jest najgorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad2222 Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Czyli powoli sytuacja się krystalizuje. Ponieważ chciałem kupić małą lodówkę (a raczej szafę chłodniczą, z temp w zakresie 5-16 stC) na sery, to po prostu kupię większą, i na dole będą leżały sobie słodko jedna na drugiej butelki z piwem, a u góry będzie dojrzewać ser. I to wszystko w garażu. Mam za zeszły rok 2MWh nadróbki z dachowej elektrowni, więc prąd jest I pytanie następne: ponieważ mam kilka pytań z pozostałych etapów produkcji domowego piwa, czy jest jakiś jeden post/temat w którym zebrane są wszystkie czynności, i także tips&tricks? Bo w 'przedszkolu' są konkretne sytuacje, a ja chciałbym jeszcze wiedzieć, czy wszystko, co do tej pory robiłem, robiłem dobrze. Np czasy burzliwej/cichej, dojrzewanie, itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 19 minut temu, ad2222 napisał: Czyli powoli sytuacja się krystalizuje. Ponieważ chciałem kupić małą lodówkę (a raczej szafę chłodniczą, z temp w zakresie 5-16 stC) na sery, to po prostu kupię większą, i na dole będą leżały sobie słodko jedna na drugiej butelki z piwem, a u góry będzie dojrzewać ser. I to wszystko w garażu. Mam za zeszły rok 2MWh nadróbki z dachowej elektrowni, więc prąd jest I pytanie następne: ponieważ mam kilka pytań z pozostałych etapów produkcji domowego piwa, czy jest jakiś jeden post/temat w którym zebrane są wszystkie czynności, i także tips&tricks? Bo w 'przedszkolu' są konkretne sytuacje, a ja chciałbym jeszcze wiedzieć, czy wszystko, co do tej pory robiłem, robiłem dobrze. Np czasy burzliwej/cichej, dojrzewanie, itp Piaskownica piwowarska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad2222 Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Teraz, anteks napisał: Piaskownica piwowarska Tak, piaskownica nie przedszkole. Ale chodzi mi o to, że są tam pytania bardzo szczegółowe, a ja chciałbym prześledzić całość, od warzenia po rozlew. Chyba, że trzeba każdą część w osobnym wątku przeczytać, więc luz, spróbuję to ogarnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 4 minuty temu, ad2222 napisał: Tak, piaskownica nie przedszkole. Ale chodzi mi o to, że są tam pytania bardzo szczegółowe, a ja chciałbym prześledzić całość, od warzenia po rozlew. Chyba, że trzeba każdą część w osobnym wątku przeczytać, więc luz, spróbuję to ogarnąć. A z ekstraktów czy zacieranie? Jakim sprzętem dysponujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad2222 Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Zacierałem samodzielnie (jeszcze w 2012 ), ale to było może 2-3 razy, iteż tyel samo z kestraktów), aktualnie (czyli od zeszłego roku) było najpierw zacieranie pszenicznego, jak to nie wystartowało i się zepsuło, to zrobiłem już z ekstraktów, wtedy 1x, i teraz aktualnie 2x, też pszeniczne, jest w butelkach. Znalazłem już w piaskownicy film 'warzenie piwa z kopyrem' :), zaczynamy przygodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) 25 minut temu, ad2222 napisał: Znalazłem już w piaskownicy film 'warzenie piwa z kopyrem' :), zaczynamy przygodę. Patrząc co tu niektórzy piszą po obejrzeniu Kopyra to nie wiem czy to najlepszy pomysł Tutaj Panowie całkiem fajnie opowiadają przy okazji pokazu praktycznego warzenia: Edit: I jest oczywiście piwoorgowe wiki: https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu Edytowane 26 Listopada 2020 przez sihox ad2222 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad2222 Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Wiki zrobi na pewno robotę! Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się