Szymon Zok Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Witam szanownych kolegów ? Zależy mi Abyście się wypowiedzieli jak można waszym zdaniem ulepszyć smak cydru jakie dodać owoce,przyprawy,sok np. pomarańczowy aby lepiej smakował.bede robił pierwszy raz,do tej pory robiłem same piwo więc prośba do tych którzy mają już większe doswiadczenie. Z góry dzięki za pomoc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Podepne się bo mi to też chodzi po głowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Nie rób z tego. Kup sok nfc w Lidlu. Strasznie słabo jest. ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Zok Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Panowie prośba o więcej sugestii.....Bardzo mi na tym zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Szymon Zok -> Robiłem cydr z brew-kitu. Dołożyłem rodzynek, laski cynamonu i trochę goździków. Początkowo fajnie to pachniało/smakowało, potem ... PRZESADZIŁEM. Zrobiłem z soku, NFC, choć nie z Lidla, a od sprzedawcy, z allegro. Wyszło REWELACYJNIE. Dodałem wiśni. Oraz odrobiny ksylitolu, by było słodsze. Ostatni, hm, warka, również z soków NFC, ale z Biedronki. Mam mieszane uczucia ... Sok niby smaczny, ale cydr, mimo dodatków, wyszedł przeciętny. Fakt, mieszanka do wermutu nie była świeża, być może lekko zwietrzała, ale czy to jej wina? Nie wiem. Plus dołożyłem trochę chmielu, Citra 2018 albo 2019. Nie pamiętam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyjekFMD Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Moje testy wykazały: chcesz słodkie to drożdże "Bulldog - słodkie" jedne drożdże na jeden nastaw gęstwa jednej fermentacji robi się "przesterowana" i wychodzi wytrwane, inne drożdże "słodki" nie mają takiej słodyczy ksylitolu - robi się gorzki po 6-8 miesiącach a słodycz jest pustasok pomarańczowy 1 do 3 - mętne i też goryczka zostaje smak pomarańczy słaby może jakby robić czysto pomarańczowy ale to będzie wtedy gorzkie sok milionowy (2l na 24l) - 2-3 miesiące i aromat znikł. Zamiast cukru do refermentacji ja daje sok z kartonu 2l soku na 26l cydru i masz dodatkowo 4 butelki. sok z kartonu - cydr klarowny, sok mętny - cydr też mętny, różnica w smaku żadna. Dużo ładniej prezentuję się klarowny cydr niż mętny jak ruski bimber. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się