Hary86 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Nie będę ukrywał że nigdy nie bawiłem się w układanie własnych receptur i w głównej mierze bazuję na gotowych zestawach ze sklepów piwowarskich. Niemniej jednak od jakiegoś czasu męczy mnie kwestia tego, jakiej wydajności wymagają poszczególne sklepy, aby osiągnąć zakładane przez nich BLG. Poniżej screeny z dwóch popularnych sklepów, pokazujące zasyp tego samego piwa, w wydaniu 15,6 oraz 17 BLG. Na pierwszym obrazku mamy łącznie 5,6kg zasypu a na drugim 4,75kg. Różnica w ilości laktozy na poziomie 125g, może przełożyć się na różnicę 0,35 BLG na korzyść zestawu z mniejszym zasypem. Jak więc wyjaśnić kwestię tego, że z mniejszego zasypu ma wyjść 17 BLG a z większego 15,6 BLG? Jak to jest, że z prawie 1kg mniejszego zasypu, ktoś oczekuje że wyciągniemy 1 BLG więcej niż u konkurencji? Jak dla mnie to jest robienie klienta w ch*ja, zwłaszcza że oba zestawy kosztują tyle samo. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez Hary86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 To zacznij się bawić w końcu we własne receptury, bo to najlepsza część piwowarstwa domowego! Znając wydajność swojej warzelni, w ch*uja sam się nie zrobisz A te receptury nie są przypadkiem skalkulowane pod inną objętość warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Najpewniej jeden sklep zakłada wydajność warzelni na niższym poziomie, drugi może np. nie brać pod uwagę strat przy warzeniu fermentacji... Najprościej wrzucić recepturę w jakiś program czy kalkulator, ustawić swoją wydajność warzelni i wszystko będzie wiadome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 15 minut temu, Wuuu napisał: To zacznij się bawić w końcu we własne receptury, bo to najlepsza część piwowarstwa domowego! Znając wydajność swojej warzelni, w ch*uja sam się nie zrobisz A te receptury nie są przypadkiem skalkulowane pod inną objętość warki? Nie, oba zasypy są pod warkę 20l. Z tym bawieniem się we własne receptury to jest problem tego typu, że trzeba mieć gdzie składować słody i chmiele. W warunkach blokowych jest to nie lada wyzwanie, a w przypadku gotowego zestawu ten problem nie występuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) E tam. Nie musisz od razu kupować 4 worków po 25kg. Ale jakiś jeden bazowy słód i kilka specjalnych w ilości po 1 kg mieszkania Ci od razu nie zagraci. Zaplanuj sobie 2-3 warki w przód, kup konkretne surowce i masz jeszcze oszczędność na wysyłce Edytowane 6 Grudnia 2020 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Już nie patrząc kto kogo robi w uja to który z tych zestawów wydaje się lepszy ? Bo akurat waham się nad tymi dwoma ? i jakie drożdże płynne polecacie do tego zestawu ? FM zielone wzgórza będą okej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Osobiście zdecydowałem się na zestaw z większym zasypem i wydajność wyszła mi lepsza niż założona w recepturze (może to zasługa wymuszonego powrotu z automatu na normalny gar) Co do smaku samego piwa to jak na razie się nie wypowiem, bo jeszcze za wcześnie na próbowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 4 minuty temu, Hary86 napisał: Osobiście zdecydowałem się na zestaw z większym zasypem i wydajność wyszła mi lepsza niż założona w recepturze (może to zasługa wymuszonego powrotu z automatu na normalny gar) Co do smaku samego piwa to jak na razie się nie wypowiem, bo jeszcze za wcześnie na próbowanie. A drożdże jakie ? Ile zjadły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Piwo było robione na gęstwie US-05 i zeszły z 16,3 do 4,3 BLG, z czego 1,4 BLG to laktoza. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Hary86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się