Zenek97 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Cześć, jestem nowy na forum, mam za sobą kilka warek, na razie całkiem udanych. Ostatnio po IPA 14 BLG (Safale S-04) zebrałem po fermentacji burzliwej z dna gęstwę do wyparzonego słoika z przegotowaną wodą i odstawiłem do lodówki. Chcę przepłukać, ale informacje na filmikach nie są do końca oczywiste - która warstwa jest 'zła', a która 'dobra'. Taki kreuje mi się obraz po sedymentacji. Czuć lekki zapach piwa. Z tego co rozumiem z trzech widocznych warstw: 1. Wąska górna, lekko ciemniejsza - to piwo 2. Jaśniejsza środkowa - żywe drożdże 3. Osady stałe na dole - śmieci Powinienem pozbyć się górnej, środkową zlać do nowego wyparzonego słoika z wodą, a dolnej też się pozbyć. Czy dobrze to rozumiem? Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Nie płucz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenek97 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 To jeśli zamierzam jutro warzyć, użyć wtedy całej 'góry'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Godzinę temu, Zenek97 napisał: To jeśli zamierzam jutro warzyć, użyć wtedy całej 'góry'? Zlej nadmiar płynu i użyj reszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenek97 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Dobra czyli jednak ta właściwa warstwa jest ta dolna, jasna, gęsta? Sorki że tak truje ale pierwszy raz to robię i nie chcę spartaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Tak jak napisał @Gawron - możesz tu użyć wszystkiego, co jest pod piwem Użyj kalkulatora, zadaj odpowiednią ilość i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenek97 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Dzięki za pomoc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 9 godzin temu, Zenek97 napisał: do wyparzonego słoika z przegotowaną wodą Następnym razem zlewaj po prostu samą gęstwę z piwem. Mniejszy szok drożdżom zafundujesz (ciśnienie osmotyczne, zmiana ph itp. itd) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się