kowalkiPPP Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Witam, siadłem dzisiaj do pierwszego w życiu warzenia piwa. Jest to przepis na APĘ ze strony Marxam. Wszystko szło fajnie do momentu, gdy chciałem zaczynać burzliwą fermentację. Myślałem, że przy obecnie panujących temperaturach schłodzenie brzeczki potrwa z godzinę maksymalnie dwie i dokonałem rehydratyzacji drożdży w szklance wody, od tego momentu minęły 3 godziny, a brzeczka nadal nie ma temperatury, w której można byłoby podać drożdże. Co teraz? Dodać te mokre drożdże, które zostały bardzo przeciągnięte czy poczekać z brzeczką do jutra i po pracy ogarnąć gdzieś drożdże na szybko i dodać je po około 20 godzinach po ściągnięciu piwa z palnika? Jestem kompletnie świeży w te klocki i liczę na Waszą pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Najlepiej byłoby schłodzić przez noc, a jutro skoczyć po świeżą paczkę drożdży. Zakładając, że jak dotąd zachowałeś reżim sanitarny, powinno być ok. Jaka jest obecnie temperatura brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Trochę mało danych ale drożdże w tym przypadku możesz dodać nawet w 28 C jak i się śpieszy. Dodanie drożdży na drugi dzień też nie będzie jakimś super błędem pod warunkiem że brzeczka będzie zamknięta i wszystko w koło wysterylizowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalkiPPP Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 26 stopni, więc teoretycznie za chwilę mógłbym dodać drożdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 możesz, ale najlepiej ja drożdże będą miały też ok 26C - jak masz suche to uwodnij w 26 C a jak masz płynne to jakoś je zagrzej bardzo powoli do tych 26 przed dodaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalkiPPP Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Utleniłem blenderem (odkażonym) brzeczkę, miała 26 stopni, dodałem te drożdże, już taki budyń się z tego zrobił. Zobaczymy, pierwsza warka w życiu. Zobaczyłem dużo rzeczy, których nie widziałem czytając o tym i oglądając filmy na youtube. Jeśli chodzi o fermentację burzliwą - deczko szczelnie zamknięte i "oddychanie" przez rurkę czy zostawić prześwit między dekielkiem a wiadrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 2 minuty temu, kowalkiPPP napisał: Utleniłem blenderem (odkażonym) brzeczkę, Znaczy natleniłeś. Bardzo dobrze zrobiłeś,. 3 minuty temu, kowalkiPPP napisał: deczko szczelnie zamknięte i "oddychanie" przez rurkę czy zostawić prześwit między dekielkiem a wiadrem? ja na początku fermentacji lekko rozszczelniłam fermentor, zwłaszcza jak brzeczki jest dużo i piana pod dekiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 14 godzin temu, kowalkiPPP napisał: Jest to przepis na APĘ ze strony Marxam. Wszystko szło fajnie do momentu, gdy chciałem zaczynać burzliwą fermentację. Myślałem, że przy obecnie panujących temperaturach schłodzenie brzeczki potrwa z godzinę maksymalnie dwie i dokonałem rehydratyzacji drożdży w szklance wody, od tego momentu minęły 3 godziny, a brzeczka nadal nie ma temperatury, w której można byłoby podać drożdże. Rehydratacje warto zaczynać gdy brzeczka jest schłodzona do temperatury zadania drożdży . Niektórzy dodają równiez drożdże prosto z torebki i też można prawidłowo przeprowadzić fermentację . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się