yoshko Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) Jak wstawisz do pudła fermentor z brzeczką o temp. 15 stopni, będziesz miał 15 stopni w pudle. Jak wstawisz o temp. 18 stopni to będziesz miał 18. Powietrze nie ma energii by schłodzić Ci fermentor z brzeczką. Dopiero jak wstawisz fermentor a z nim dwie butelki półtoralitrowe z lodem możesz liczyć na to, że schłodzi CI o stopień bądź dwa. Edytowane 19 Marca 2021 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) 44 minuty temu, dirk gently napisał: Nie wiem czy to sarkazm Ależ nie, bardzo przepraszam jeśli tak odebrałeś. Cały czas uczę się i szanuję każda odpowiedź, każda sugestię. Mam nadzieje, ze kiedyś sam po uzyskaniu odpowiedniej wiedzy teoretycznej, praktycznej i po wszelakich popełnionych błędach będę przestrzegał pytających i rzetelnie odpowiadał na zadawane pytania. Na ten czas jestem tym pytającym (i pewnie długo jeszcze tak będzie ) i wdzięcznym za każdą podpowiedź. Edytowane 19 Marca 2021 przez Nomic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 7 godzin temu, Nomic napisał: I kolejne, pytanie, spostrzeżenie - moja brzeczka będzie miała 12 BLG, ale wyprzedzając - warząc piwa mocniejsze, z BLG wyższym to na starcie temperatura fermentacji powinna być niższa, rozumiem z wypowiedzi. Niższa czyli do jakiej wartości temperaturowej mogę/powinienem zejść? Z góry przepraszam jeśli zadaję pytania, na które odpowiedzi są oczywiste. W tym przypadku odnosiłem się do US-05. W niskich temperaturach dają one czysty profil, dlatego brzeczkę przeważnie fermentuje się w dolnym zakresie optimum ich pracy. Ten szczep jest dość uniwersalny, potrafi pracować nawet w 12 st. C. Generalnie im więcej cukrów w brzeczce tym bardziej burzliwa fermentacja. Polecam pooglądać filmiki na youtube. Przy mocnych piwach, aby uniknąć gwałtownego wzrostu temperatury na początku burzliwej, można schłodzić brzęczkę do temperatury troszkę poniżej dolnej granicy optimum. Łatwiej wtedy kontrolować temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 15 godzin temu, wizi napisał: W tym przypadku odnosiłem się do US-05. W niskich temperaturach dają one czysty profil, dlatego ... Super, bardzo dziękuję za cenne podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się