Pollbull Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Cześć, Robiłem ostatnio 2 raz piwo Hefe weizen z tego przepisu https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-pszeniczne-Hefe-Weizen-12-BLG-zestaw-ze-slodow/255 pierwsze 10l wyszło ekstra, teraz robiłem 20l. Drożdże użyte to WB-06 pierwsza warka, drożdze rehydratyzowane. Gęstwa zebrana po ok. 9 dniach i piwo przelane na cichą aby jeszcze się wyklarowało, obecnie zabutelkowane się refermentuje. Niżej zdjęcie zebranej gęstwy (bez szurania po dnie). Czy to ciemne to są obumarłe drożdże, czy tak wygląda gęstwa z tej odmiany drożdży? Planuję tak jak poprzednio zrobić na niej American Wheat, tylko nie wiem czy ma to sens i czy starczy na 10 lub 20l ? Pamiętam, że za pierwszym razem z 10l gęstwy nie było dużo i również miała 2 kolory jak tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Gęstwa ok, po co klarować weizena?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Btw polecam drożdże FM41, weizen na tych grzybkach jest przewybornyWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 6 minut temu, Robert87 napisał: Btw polecam drożdże FM41, weizen na tych grzybkach jest przewyborny Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Oj tak, potwierdzam FM41 to chyba najlepsze drożdże do Weizena. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pollbull Opublikowano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Godzinę temu, Robert87 napisał: Gęstwa ok, po co klarować weizena? Dzięki za info. Ostatnio nie przelałem i dużo osadu się osadziło. Piwo i tak jest mętne, ale zawsze mniej paprochów na dnie Przy kolejnym razie spróbuję tych FM41, jeszcze nie robiłem nic na płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Jeśli planujesz american wheata, to potrzebujesz jakichś neutralnych drożdży. Na tych będzie coś w okolicy american weizena. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się