Szagi Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Witam, Obecnie w lodówce mam na burzliwej APA (16 litrów 11,5BLG) i chciałbym ją na zimno nachmielić którymś z chmieli dostępnych w mojej lodówce. Do wyboru mam: Citra - 100g (kupiona 04.12) Lemon drop - 50g + 50g (kupiona 04.12) Który będzie lepszy, da więcej aromatu i wzbogaci mi lepiej piwo? A może dać 50g Citry + 50g Lemon dropa? Wszelkie rady mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 29 minut temu, Szagi napisał: Witam, Obecnie w lodówce mam na burzliwej APA (16 litrów 11,5BLG) i chciałbym ją na zimno nachmielić którymś z chmieli dostępnych w mojej lodówce. Do wyboru mam: Citra - 100g (kupiona 04.12) Lemon drop - 50g + 50g (kupiona 04.12) Który będzie lepszy, da więcej aromatu i wzbogaci mi lepiej piwo? A może dać 50g Citry + 50g Lemon dropa? Wszelkie rady mile widziane. Oba ''coś'' wzbogacą , daj pół na pól Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Dzięki, ale tyle mniej więcej wiem Bardziej mi chodzi o jakieś doświadczenia z użycia obu na zimno - Citra ma np dużo więcej Alpha kwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 2 godziny temu, Szagi napisał: Citra ma np dużo więcej Alpha kwasów. Alfa kwasy odpowiadają za goryczkę ale to się dzieje w temperaturze powyżej 80C. W chmieleniu na zimno nie powinno to mieć większego znaczenia. Bardziej chodzi o intensywność aromatów. Citra jest stosunkowo intensywnym chmielem jeśli o to chodzi. Nie znam niestety lemon drop. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zależałoby mi właśnie też na opini kogoś kto używał Lemon drop na zimno. Bo Citrę mógłbym wykorzystać na goryczkę/smak/aromat do kolejnego piwa a Lemon drop to jedynie aromat z tego co się orientuję - pytanie na ile 100g tego chmielu może coś wnieść do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Przeskanowałem na szybko zagraniczne fora i oba te chmiele doskonale sprawdzają się w chmieleniu na zimno w stosunku 1:1 Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 19 hours ago, Szagi said: chciałbym ją na zimno nachmielić którymś z chmieli dostępnych w mojej lodówce Jak masz taką możliwość to trzymaj chmiele w zamrażarce nie w lodówce.... Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 No niestety nie mam takiej możliwości, ale lodówka ustawiona na max (co wzbudza gniew żony) więc temperatura bliska zeru. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Nie wiem jak na zimno, ale zrobiłem raz single hopa z Lemon Dropa i byłem zawiedziony. Strasznie ostry chmiel, mało miał wspólnego z tym, co obiecuje nazwa. Citra to jednak klasyka i nigdy nie zawodzi, ale trzeba eksperymentować... Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Kurcze to w takim razie chyba wrzucę cała ta citre bo na razie wiele oczekuje po tym piwie ( wszystko dotąd poszło jak należy pomijając efektywność ). Lemon drop zostawię na kolejny eksperyment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Godzinę temu, Szagi napisał: Kurcze to w takim razie chyba wrzucę cała ta citre bo na razie wiele oczekuje po tym piwie ( wszystko dotąd poszło jak należy pomijając efektywność ). Lemon drop zostawię na kolejny eksperyment. Jak uważasz, to tylko moja opinia i nie dawałem w ogóle go na zimno. Nigdy jeszcze nie chmieliłem na zimno niczego tak naprawdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Jeżeli masz możliwość odziel brzeczkę na dwie części i każdą z nich potraktuj innym chmielem. Dwie pieczenie na jednym ogniu. Co do chmielenia przy samym końcu gotowania lub na chłodzenie, to takie metody też dają bardzo dobre efekty Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 29 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 14 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Jeżeli masz możliwość odziel brzeczkę na dwie części i każdą z nich potraktuj innym chmielem. Dwie pieczenie na jednym ogniu. Co do chmielenia przy samym końcu gotowania lub na chłodzenie, to takie metody też dają bardzo dobre efekty Jest to dobra opcja ale niestety mam kilka przeciwwskazań: - mam tylko 16 litrów (z tego pewnie ze 2 litry odpadną na osad drożdżowy na dnie) więc zostaje po 7 litrów na wiadro a mam jedynie duże wiadra 25L (prawie puste wiadro zwiększa ryzyko zakażenia/utlenienia), - mam tylko jedno miejsce w lodówce a chcę zrobić cold crush, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się