punix Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 I dokup areometr. Koszt niewielki, a przynajmniej będziesz mógł się upewnić, że piwo odfermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 28 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Od następnej warki dokupię trochę sprzętu, pierwszą raz chciałem zrobić jak najbardziej ekonomicznie, żeby wiedzieć czy mi się to spodoba, oraz czy wyjdzie mi własne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomaNzRumunii Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Piwo już po degustacji, wyszło jak na pierwsze ok, może lekko pustawe w smaku, następnym razem dam mniej wody. Żadnych posmaków bimbrowych nie wyczułem, jednak lager to to nie jest. Dziękuję jeszcze raz wszystkim za porady. Jak myślicie, żeby zrobić z tego zestawu klasycznego lagera trzeba by dodać inne drożdze i fermentować w innej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabacznik Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 W dniu 8.03.2021 o 08:57, RomaNzRumunii napisał: Piwo już po degustacji, wyszło jak na pierwsze ok, może lekko pustawe w smaku, następnym razem dam mniej wody. Żadnych posmaków bimbrowych nie wyczułem, jednak lager to to nie jest. Dziękuję jeszcze raz wszystkim za porady. Jak myślicie, żeby zrobić z tego zestawu klasycznego lagera trzeba by dodać inne drożdze i fermentować w innej temperaturze? Bo to jest pseudo-lager. Żeby zrobić lagera musiałbyś przede wszystkim użyć drożdże dolnej fermentacji i fermentować w o wiele niższej temperaturze. Radziłbym ci jednak nie bawić się już w brewkity. Pierwsza moja warka to był brewkit coopersa. Jak kupiłem zestaw z ekstraktami chmielonymi to byłem w szoku jak dobre piwo mi wyszło. Porządne chmielenie to jednak porządne chmielenie. No i porządne drożdże pewnie też dużo zmieniły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz Badura Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 W dniu 8.03.2021 o 08:57, RomaNzRumunii napisał: jednak lager to to nie jest. Z zestawów Coopersa wychodzą dobre piwa, ale w przypadku lagera fermentacja musi przebiegać w niższych temperaturach 14 - 16 C. W takiej temperaturze fermentujesz 14 dni i butelkujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się