Stasiek Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 (edytowane) Ostatnio zamawiałem zestaw ześrutowany Amber Beer i na moje oko to mój młynek lepiej sobie z tym radzi po porównaniu . Wrzuć jakieś zdjęcia ześrutowanego słodu - spróbujemy ocenić. Generalnie jeśli nie masz problemów z filtracją, tzn, że jest dobrze ześrutowany. Edytowane 3 Września 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 1. W śrucie nie powinno być całych ziaren 2. Nie powinna się zatykać filtracja Jeżeli spełnia te dwa warunki to śrutowanie jest poprawne. Bardziej zaawansowane parametry śrutowania wpływają głównie na wydajność, dla nas amatorów jest to średnio istotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 (edytowane) Ostatnio zamawiałem zestaw ześrutowany Amber Beer i na moje oko to mój młynek lepiej sobie z tym radzi po porównaniu . Wrzuć jakieś zdjęcia ześrutowanego słodu - spróbujemy ocenić. Generalnie jeśli nie masz problemów z filtracją' date=' tzn, że jest dobrze ześrutowany. [/quote'] Nie mogę wrzucić zdjęć .Komp mi nie chodzi na windowsie a program do zrzucania zdjęć z cyfrówki nie działa na linuxie -ubuntu na którym teraz jadę.Ewentualnie mogę przesłać mms-a komuś kto chciałby ocenić tylko potrzebny nr. telefonu. Jeśli chodzi o filtrowanie to jeszcze nie wiem nie używałem jeszcze do tego mojego mlynka robiłem tylko próby mielenia. Na pierwsze zacieranie kupiłem ześrutowany,ale na następne będę chciał sam ześrutować-wtedy mam pewne,że jest świeżo śrutowane,prawda? Edytowane 3 Września 2010 przez Browman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 śruta musi być taka żeby byłoi trochę mąki i troche większych kawałków, zbty grubo zmielone będzie długo się scukrzać i stracisz część zawartego w ziarnie cukru. Jesli zaś zastosujesz metody filtracji opisane na forum przy zbyt drobnym mieleniu (dużo mąki, pomielona łuska), będziesz miał problemy z filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Nie mogę wrzucić zdjęć .Komp mi nie chodzi na windowsie a program do zrzucania zdjęć z cyfrówki nie działa na linuxie -ubuntu na którym teraz jadę. Dokup czytnik kart pod USB i zamiast instalować jakieś programy odczytasz zdjęcia w każdym systemie. Mi się kilka razy zdarzyło śrutować bardzo drobno (źle ustawiłem śrutownik) i problemy z filtracją miałem tylko przy dużym udziale słodu pszenicznego. Przy jęczmiennym nawet przy stosunkowo mocno zmielonej łusce nie było problemów. Filtrowałem na wężyku z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się