Jump to content

Ilość surowców na mniejszą warkę

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Mam pytanie świeżaka. Mam za sobą kilka brewkitów i chciałem pierwszy raz uwarzyć coś z zacieraniem.  Czy jeżeli kupiłem zestaw surowców na 20 litrów piwa, a chciałbym uwarzyć mniej,  bo 10-litrów, to mam, tak jak logika nakazuje, podzielić objętość/masę wszystkich składników przez pół, czy może obliczeń dokonuje się w zupełnie inny sposób? 

Z góry dziękuję za pomoc  

Cześć wszystkim,

Mam pytanie świeżaka. Mam za sobą kilka brewkitów i chciałem pierwszy raz uwarzyć coś z zacieraniem.  Czy jeżeli kupiłem zestaw surowców na 20 litrów piwa, a chciałbym uwarzyć mniej,  bo 10-litrów, to mam, tak jak logika nakazuje, podzielić objętość/masę wszystkich składników przez pół, czy może obliczeń dokonuje się w zupełnie inny sposób? 

Z góry dziękuję za pomoc  
Dzielisz na pół. A jeśli w chcesz dokładnie wyliczyć, to wchodzisz na brewness.com i wpisujesz przepis na 20l, a później przeskakuj na 10l albo ile tam chcesz.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

35 minut temu, Mateusz Rosiński napisał:

Dzielisz na pół. A jeśli w chcesz dokładnie wyliczyć, to wchodzisz na brewness.com i wpisujesz przepis na 20l, a później przeskakuj na 10l albo ile tam chcesz.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

34 minuty temu, Robert87 napisał:

Śmiało na pół

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Drożdży tylko nie dawaj mniej o połowę, najlepiej przeliczyć :)

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Super, dziękuję za pomoc. Na brewness.pl również będzie możliwość przeliczenia ilości drożdży? 

Ja bym wcześniej porządnie wymieszał składniki w danym worku. Masz pewność, że poszczególne słody są równomiernie wymieszane w worku? 

Oczywiście dotyczy zestawów z recepturami wieloskładnikowymi :)