Gregorio_Cortez Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Chciałbym zapytać szanowne Towarzystwo o doświadczenia z warzenia piwa z brewkitów Muntons i John Bull . Czy jest jakaś różnica w smaku oraz innych elementach jakości . Jeśli ktoś miał doświadczenie z tymi brewkitami to prosiłbym o odniesienie się do tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Ja warzyłem 2 piwa z brew-kitów John Bull'a. Smakowo były bardzo dobre, jednak lepsze wydają mi się piwa z wykorzystaniem słodu, no i jak dla mnie jest lepsza frajada z zacierania Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 Ja warzyłem z brew kitów pewno jak większość moje pierwsze piwa. Też wydawało mi się, że były super. Pijąc je dzisiaj, a jeszcze mam takie w moim archiwum ( 27 miesięcy leżakowania) stwierdzam, że szkoda pieniędzy na takie warzenie. Chciaż może to nieprawidłowo nazwałem warzeniem, przecież to tylko rozpuszczenie w wodzie koncentratów. Warząc piwo ze słodów z puszki mamy dopiero możliwości własnych kompozycji. Ilość i rodzaj słodu i różne ilości chmielu. No a warząc z procesem zacierania to już jest bajka. Warzysz piwa jakie chcesz. Oczywiście trzeba trochę praktyki, ale to przychodzi z czasem. Na początku proponowałbym posiłkować się przepisami kolegów, czy z literatury. A po paru warkach rozpuścić wodze fantazji i warzyć, warzyć i warzyć. Tylko pamiętaj co mówi przysłowie = jak nawarzyłeś piwa musisz je wypić= JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now