Skocz do zawartości

Pozbycie się osadu


Nomic

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry ponownie, 

Podpowiedzcie mi proszę czy warto brzeczkę po:

- schłodzeniu (chłodnicą)

- zlaniu chłodnej znad osadu do fermentora, 

zostawić na kilka godzin aby chmieliny oraz inny osad osiadł i dopiero po tym zabiegu napowietrzyć poprzez ponowne zlanie znad osadu i zadać drożdże. Czy taki manewr poprawi klarowność, czy szkoda zachodu i pracy? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

42 minuty temu, Nomic napisał:

 Czy taki manewr poprawi klarowność, czy szkoda zachodu i pracy? 

Osady które byś takim manewrem oddzielił, to będą cięższe osady, które i tak opadły by w czasie fermentacji, więc ich wpływ na klarowność jest niewielki. Poszukaj przyczyn braku klarowności gdzie indziej. Możliwe przyczyny zmętnienia to : zbyt słabe gotowanie, nieodpowiedne ph zacieru i wody do wysładzania, zbyt mocne wysładzanie co powoduje zwiększone wypłukiwanie polifenoli, duża ilość dekstryn/białek/skrobi w brzeczce,  nieodpowiedni szczep drożdży, chmielenie na zimno itp, itd. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.