Nomic Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Dzień dobry ponownie, Podpowiedzcie mi proszę czy warto brzeczkę po: - schłodzeniu (chłodnicą) - zlaniu chłodnej znad osadu do fermentora, zostawić na kilka godzin aby chmieliny oraz inny osad osiadł i dopiero po tym zabiegu napowietrzyć poprzez ponowne zlanie znad osadu i zadać drożdże. Czy taki manewr poprawi klarowność, czy szkoda zachodu i pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Mi wychodzą dość klarowne po dodaniu mchu irlandzkiego na ostatnie 10-15 minut gotowania/chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 (edytowane) Mech na gotowaniu . Jak skończysz fermentację to cc z dodatkiem żelatyny i masz klar ☺️ Edytowane 20 Lutego 2021 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 42 minuty temu, Nomic napisał: Czy taki manewr poprawi klarowność, czy szkoda zachodu i pracy? Osady które byś takim manewrem oddzielił, to będą cięższe osady, które i tak opadły by w czasie fermentacji, więc ich wpływ na klarowność jest niewielki. Poszukaj przyczyn braku klarowności gdzie indziej. Możliwe przyczyny zmętnienia to : zbyt słabe gotowanie, nieodpowiedne ph zacieru i wody do wysładzania, zbyt mocne wysładzanie co powoduje zwiększone wypłukiwanie polifenoli, duża ilość dekstryn/białek/skrobi w brzeczce, nieodpowiedni szczep drożdży, chmielenie na zimno itp, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Poza tym rozsądna ilość osadów białkowych sprzyja fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się