smola Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Nawalił mi reduktor CO2. Objawia się to tym, iż reduktor nie utrzymuje ustawionego ciśnienia. Ciśnienie powoli wzrasta do 4 bar i gaz ucieka przez zawór bezpieczeństwa na reduktorze. Jaka może być tego przyczyna, ktoś może wie jak usunąć tę usterkę? Reduktor pojedynczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Nawalił mi reduktor CO2. Objawia się to tym, iż reduktor nie utrzymuje ustawionego ciśnienia. Ciśnienie powoli wzrasta do 4 bar i gaz ucieka przez zawór bezpieczeństwa na reduktorze. Jaka może być tego przyczyna, ktoś może wie jak usunąć tę usterkę? Reduktor pojedynczy.Rozkręć i wyczyść w środku, czasem jakieś nieczystości idą z butli, czasem piwo wróci linia gazową z kega i zanieczyści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) mam podobnie gdy mi "zamarza" reduktor... głównie podczas zagazowywania kega Edytowane 21 Lutego 2021 przez JsKefir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 20.02.2021 o 21:31, smola napisał: Nawalił mi reduktor CO2. Objawia się to tym, iż reduktor nie utrzymuje ustawionego ciśnienia. Ciśnienie powoli wzrasta do 4 bar i gaz ucieka przez zawór bezpieczeństwa na reduktorze. Jaka może być tego przyczyna, ktoś może wie jak usunąć tę usterkę? Reduktor pojedynczy. Wygląda na to że sprężyna śrubowa (poruszana przez pokrętło lub śrubę nastawczą) która przemieszcza membranę regulując ciśnienie "zastygła" w jakimś maksymalnym położeniu (wysokim ciśnieniu) - no i po osiągnięciu 4 barów otwiera się zawór bezpieczeństwa. Jak pisze Wihura - trzeba rozkręcić i wyczyścić albo na początek, spróbuj wiele razy odkręcić i zakręcić tym pokrętłem lub śrubą nastawną, może membrana przeskoczy. Edit: jak masz sprężarkę lub drugą butlę co2 to można by delikatnie dmuchnąć w końcówkę wylotową. Edytowane 22 Lutego 2021 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi