Das Breslauer Kwas Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Czołem. Jeśli o tym było na forum to przepraszam ale nie znalazłem. Jak w sposób właściwy reagować na zmiany temperatury podczas fermentacji ? Mam na myśli sytuację gdy startuję w temp. 18 stopni a pod koniec dnia sonda pokazuje stałe 18,4*. Następnego dnia rano podniosłem do 19* wieczorem sonda "stoi" na 20,7* Podnosić ? nie podnosić ? Planowałem osiągnąć max. 22* ale po 10-11 dniach. Zadana gęstwa po US-05. Fermentor stoi w styropianowym pudle w piwnicy gdzie jest 14* aktualnie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 (edited) Utrzymywać w miarę stałą, założoną temperaturę. Jeśli ma być tendencja wzrostowa - to powoli w miarę końca fermentacji. 21° to już trochę dużo jak na 05, estry mogą być dość wyraźne. W momencie, gdy widziałeś, że temperatura zaczyna się podnosić (czyli przy tych 18,4) - można było zacząć chłodzić, 18° to dobra temperatura na początek pracy dla tych drożdży. Obecnie starałbym się nie podnosić już mocniej temperatury, może nawet minimalnie schłodzić (powiedzmy 1°/dzień do 19). Gwałtowne i znaczące obniżenie temperatury może uśpić drożdże. Edited February 21, 2021 by punix Das Breslauer Kwas 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Das Breslauer Kwas Posted February 22, 2021 Author Share Posted February 22, 2021 19 godzin temu, punix napisał: Utrzymywać w miarę stałą, założoną temperaturę. Jeśli ma być tendencja wzrostowa - to powoli w miarę końca fermentacji. 21° to już trochę dużo jak na 05, estry mogą być dość wyraźne. W momencie, gdy widziałeś, że temperatura zaczyna się podnosić (czyli przy tych 18,4) - można było zacząć chłodzić, 18° to dobra temperatura na początek pracy dla tych drożdży. Obecnie starałbym się nie podnosić już mocniej temperatury, może nawet minimalnie schłodzić (powiedzmy 1°/dzień do 19). Gwałtowne i znaczące obniżenie temperatury może uśpić drożdże. Dziś ok 7 rano przy włączonym kablu grzewczym i termostacie nastawionym na 19* uchyliłem jakieś 5 cm dekiel pudła styropianowego po 16-tej sonda pokazywała stałe 19,1* Zasunąłem dekiel po ok. 2h jest 19,3* czyli drożdzaki raczej żyją. Termostat zostawię na 19* ze 4-5 dni chyba że powróci tendencja wzrostowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now