Jump to content

Reakcja na zmiany temperatury fermentacji

Recommended Posts

Czołem. 

Jeśli o tym było na forum to przepraszam ale nie znalazłem.

Jak w sposób właściwy reagować na zmiany temperatury podczas fermentacji ? Mam na myśli sytuację gdy startuję w temp. 18 stopni a pod koniec dnia sonda pokazuje stałe 18,4*. Następnego dnia rano podniosłem do 19* wieczorem sonda "stoi" na 20,7*

Podnosić ? nie podnosić ?  Planowałem osiągnąć max. 22* ale po 10-11 dniach. 

Zadana gęstwa po US-05. Fermentor stoi w styropianowym pudle w piwnicy gdzie jest 14* aktualnie .

Utrzymywać w miarę stałą, założoną temperaturę. Jeśli ma być tendencja wzrostowa - to powoli w miarę końca fermentacji. 21° to już trochę dużo jak na 05, estry mogą być dość wyraźne.

W momencie, gdy widziałeś, że temperatura zaczyna się podnosić (czyli przy tych 18,4) - można było zacząć chłodzić, 18° to dobra temperatura na początek pracy dla tych drożdży. Obecnie starałbym się nie podnosić już mocniej temperatury, może nawet minimalnie schłodzić (powiedzmy 1°/dzień do 19).  Gwałtowne i znaczące obniżenie temperatury może uśpić drożdże.

Edited by punix

19 godzin temu, punix napisał:

Utrzymywać w miarę stałą, założoną temperaturę. Jeśli ma być tendencja wzrostowa - to powoli w miarę końca fermentacji. 21° to już trochę dużo jak na 05, estry mogą być dość wyraźne.

W momencie, gdy widziałeś, że temperatura zaczyna się podnosić (czyli przy tych 18,4) - można było zacząć chłodzić, 18° to dobra temperatura na początek pracy dla tych drożdży. Obecnie starałbym się nie podnosić już mocniej temperatury, może nawet minimalnie schłodzić (powiedzmy 1°/dzień do 19).  Gwałtowne i znaczące obniżenie temperatury może uśpić drożdże.

Dziś ok 7 rano przy włączonym kablu grzewczym i termostacie nastawionym na 19* uchyliłem jakieś 5 cm dekiel pudła styropianowego po 16-tej sonda pokazywała stałe 19,1*  Zasunąłem dekiel po ok. 2h jest 19,3*  czyli drożdzaki raczej żyją. Termostat zostawię na 19* ze 4-5 dni chyba że powróci tendencja wzrostowa.