Das Breslauer Kwas Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Czołem. Jeśli o tym było na forum to przepraszam ale nie znalazłem. Jak w sposób właściwy reagować na zmiany temperatury podczas fermentacji ? Mam na myśli sytuację gdy startuję w temp. 18 stopni a pod koniec dnia sonda pokazuje stałe 18,4*. Następnego dnia rano podniosłem do 19* wieczorem sonda "stoi" na 20,7* Podnosić ? nie podnosić ? Planowałem osiągnąć max. 22* ale po 10-11 dniach. Zadana gęstwa po US-05. Fermentor stoi w styropianowym pudle w piwnicy gdzie jest 14* aktualnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) Utrzymywać w miarę stałą, założoną temperaturę. Jeśli ma być tendencja wzrostowa - to powoli w miarę końca fermentacji. 21° to już trochę dużo jak na 05, estry mogą być dość wyraźne. W momencie, gdy widziałeś, że temperatura zaczyna się podnosić (czyli przy tych 18,4) - można było zacząć chłodzić, 18° to dobra temperatura na początek pracy dla tych drożdży. Obecnie starałbym się nie podnosić już mocniej temperatury, może nawet minimalnie schłodzić (powiedzmy 1°/dzień do 19). Gwałtowne i znaczące obniżenie temperatury może uśpić drożdże. Edytowane 21 Lutego 2021 przez punix Das Breslauer Kwas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Das Breslauer Kwas Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 19 godzin temu, punix napisał: Utrzymywać w miarę stałą, założoną temperaturę. Jeśli ma być tendencja wzrostowa - to powoli w miarę końca fermentacji. 21° to już trochę dużo jak na 05, estry mogą być dość wyraźne. W momencie, gdy widziałeś, że temperatura zaczyna się podnosić (czyli przy tych 18,4) - można było zacząć chłodzić, 18° to dobra temperatura na początek pracy dla tych drożdży. Obecnie starałbym się nie podnosić już mocniej temperatury, może nawet minimalnie schłodzić (powiedzmy 1°/dzień do 19). Gwałtowne i znaczące obniżenie temperatury może uśpić drożdże. Dziś ok 7 rano przy włączonym kablu grzewczym i termostacie nastawionym na 19* uchyliłem jakieś 5 cm dekiel pudła styropianowego po 16-tej sonda pokazywała stałe 19,1* Zasunąłem dekiel po ok. 2h jest 19,3* czyli drożdzaki raczej żyją. Termostat zostawię na 19* ze 4-5 dni chyba że powróci tendencja wzrostowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się