Beqq Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Witam serdecznie. Chciałbym dowiedzieć się czy na fermentację cichą można użyć fermentatora bez rurki (górnej, na pokrywie)? Czy lepiej dokupić? Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Nie to (pod)forum! Takie pytania gdzieś w Piaskownicy a konkretnie może w Zagubionych? Jeśli musisz przelewać piwo do innego pojemnika (a musisz?) to może być bez rurki o ile zapewnisz piwu brak kontaktu z powietrzem/ tlenem. Np. napełniając fermentor przed przelaniem piwa dwutlenkiem węgla (kwasek cytrynowy plus soda oczyszczona, albo osobna butla), a potem zamykając niezbyt szczelnie. Ale skoro pytasz zakładam, że nie musisz przelewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beqq Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 2 minuty temu, zasada napisał: Nie to (pod)forum! Takie pytania gdzieś w Piaskownicy a konkretnie może w Zagubionych? Jeśli musisz przelewać piwo do innego pojemnika (a musisz?) to może być bez rurki o ile zapewnisz piwu brak kontaktu z powietrzem/ tlenem. Np. napełniając fermentor przed przelaniem piwa dwutlenkiem węgla (kwasek cytrynowy plus soda oczyszczona, albo osobna butla), a potem zamykając niezbyt szczelnie. Ale skoro pytasz zakładam, że nie musisz przelewać Przepraszam za zły dział. Nowy jestem Za każdym razem ktoś mówi o przelewaniu na cichą ze względu na negatywny wpływ drożdży po burzliwej fermentacji. Będzie to moja pierwsza warka i nie chciałbym tego zepsuć. Więc zapytam też czy powinienem dokonywać przelewania na cichą? Czy zostawić w tym samym fermentatorze na kolejny tydzień? PS. W planach jest piwo pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 1 minutę temu, Beqq napisał: PS. W planach jest piwo pszeniczne Daj piwu fermentować do skutku (2-3 tygodnie w jednym wiadrze), bez przelewania. Admina poproś o przesunięcie tematu, bo bałagan 2 minuty temu, Beqq napisał: Za każdym razem ktoś mówi o przelewaniu na cichą ze względu na negatywny wpływ drożdży po burzliwej fermentacji. Za każdym razem, kto mówi? TK? Zadbaj o ilość drożdży, zadbaj o temperaturę brzeczki (schłodź do dolnej granicy dla zastosowanych drożdży) i fermentacji (najpierw stałą w okolicach dolnej granicy, po tygodniu (?) rosnąca powoli w stronę górnej granicy dla wykorzystanego szczepu), nie przejmuj się autolizą. Powodzenia! sihox 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Z tym kwaskiem cytrynowym i soda oczyszczona zrobić trzeba roztwór w proporcjach 1:1? No i jakie ilosci? Zaciekawiło mnie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 13 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Z tym kwaskiem cytrynowym i soda oczyszczona zrobić trzeba roztwór w proporcjach 1:1? No i jakie ilosci? Zaciekawiło mnie to. Ja robiłem na czuja, opcję z balonikiem. Tutki na YT są różne od bardzo prostych (uczniowskich powiedzmy) po takie z wyliczeniami (widziałem ale nie zabookmarkowałem). Poszukaj ocet soda, kwasek soda, reaktor co2 do akwarium. Na forum też pewnie już opisane. Nazwa użytkownika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się