Beqq Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy objętość brzeczki wpływa na czas jej fermentacji? Domyślna objętość jaką robi większość to około 23L. Ja natomiast na 1 warkę zrobiłem 11L. Czy w takim razie czas fermentacji będzie się różnił? W takiej brzeczce jest mniej cukrów niż w 23L. Jeśli pytanie jest z kategorii głupich, to przepraszam Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 A czy dasz tyle samo drożdży co do 23l brzeczki? Czy może jednak mniej? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beqq Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Teraz, Muchor napisał: A czy dasz tyle samo drożdży co do 23l brzeczki? Czy może jednak mniej? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Tyle samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 No to raczej szybciej Ci przefermentuje. Ale to nie będą duże różnice. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beqq Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 1 minutę temu, Muchor napisał: No to raczej szybciej Ci przefermentuje. Ale to nie będą duże różnice. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Bardzo dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Większy wpływ na czas fermentacji będzie miała temperatura, bo ona silnie wpływa na aktywność drożdży. O overpitchingu się nie wypowiem, bo się nie znam. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Dodajmy, że jeśli się patrzy w kalkulatory, to taka paczka sucharów jest nieraz bardziej odpowiednia do 11 l niż 23 l - zależy od stylu i ekstraktu. Tak czy inaczej, nie spiesz się, lepiej przetrzymać w fermentorze za długo niż za krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się