jkot Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Witam Właśnie po raz pirwszy warzę piwko. Mam mały problem- wypłukałem butelki pirosiarczanem i nie wiem czy przepłulkać je jeszcze wodą czy zostawić je w spokoju Licze na szybką odpowiedź bo piwko czeka na napełnienie Pozdraowiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Po pirosiarczynie nie trzeba płukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkot Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Tylkko martwi mnie ten ostry zapach. Czy on później zniknie? Dzieki za szybka odp:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Obróć butelkę do góry nogami tak aby jak najwięcej pirosiarczynu wyleciało. Ja nigdy nie czułem później tego zapachu. Jeżeli martwi Cie pozostałość pirosiarczynu zawsze możesz na przyszłość zaopatrzyć się w taki stojak: http://www.homebrewing.pl/suszarka-na-44-butelki-p-236.html . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) Ja płukane butelki wstawiam dnem do góry do skrzynki/pudła (wyłożonej papierowymi ręcznikami) i tam przez godzinkę sobie obciekają. Edytowane 24 Sierpnia 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Pirosiarczyn sodu nie wymaga płukania bo jest stosowany jako konserwant do żywności. Zatem nie jest szkodliwy A jak wpływa na smak i zapach to się nie wypowiem bo nigdy nie stosowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 na pewno jest szkodliwy, zależnie od dawki , polskie normy o tym mówią i dopuszczają dane stężenie, podawałem link do rozporządzenia. ja płuczę po piro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Stosuję piro od początku, flaszek nie płuczę tylko zostawiam na ok h na stojaku żeby obciekły. Nie wyczuwam piro w gotowym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 A u mnie po płukaniu piro obciekają może z 15 minut... Na pewno nie są suche w środku, gdy leję do nich piwo. I jakoś niczego dziwnego w smaku nie czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati3333 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Witam Jeśli chodzi o rozporządzenie ministra w sprawie dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych do produktów spożywczych to tutaj coś znalazłem link: http://www.halat.pl/dodatki.html nie wiem tylko czy aktualne .... załóżmy że tak jak widać ilość ta wynosi 0,75 g/l roztwór którym dezynfekujesz ma stężenie ok. 2% (20g/l) po wypłukaniu butelkę suszysz, załóżmy że nie pozostaje w niej ani kropla roztworu rodzi się więc pytanie: ile pozostało pirosiarczynu (tego który osadził się na ściankach butelki) ? Jeśli dobrze kombinuję w najgorszym wypadku będzie go tyle ile było w roztworze, który ściekał z butelki powoli. Nie mam pojęcia ile tego może być, a trochę późno na testy (nie mogę hałasować), ale załóżmy że będzie tego kieliszek od wódki (25g), chociaż to też wersja raczej pesymistyczna, no ale..... mamy więc 25g*2%=0,5g napełniając butelkę do objętości 450ml (450g) stężenie wyniesie x=(1*0,5)/0,45=1,11g/l no i Zonk na szczęście jest jeszcze wersja optymistyczna: z butelki ścieka pół kieliszka a na ściankach pozostaje połowa zawartego w roztworze pirosiarczynu mamy więc 12,5g*1%=0,125g napełniając butelkę do objętości 0,45l stężenie wyniesie x=(1*0,125)/0,45=0,27g/l no i gitara najlepiej byłoby zrobić test laboratoryjny (zbadać stężenie w butelce po osuszeniu napełnionej wodą) i byłoby jak na tacy. To co napisałem to jest moje gdybanie. Zagadka w każdym bądź razie jest. A zainteresowało mnie to ponieważ z tego co pamiętam to robiąc roztwór do dezynfekcji, pirosiarczynu sypałem sobie na oko... i raczej więcej niż mniej....co oczywiście prowadzi to przekroczenia norm z rozporządzenia jeśli chodzi o smak to ja nie płukałem butelek i nie zauważyłem żeby coś z pirosiarczynu w piwie pozostało (mam za sobą 2 warki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Po wyschnięciu nie ma już tam pirosiarczynu - rozkłada się na SO2 (które jest właściwym czynnikiem dezynfekującym) i coś tam jeszcze, co jest zupełnie nieszkodliwe dla zdrowia człowieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati3333 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 No to problem z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się