ozyrysyeti Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) Witam wasz wszystkich. Jestem całkowitym ciemniakiem jeżeli chodzi o piwa. Kiedyś zrobiłem piwo z brewkitu ale fermentacje wystartowałem z ciepłą brzeczką nawet nie wiem ile miała stopni. Piwo wyszło paskudne bo w dodatku zrobiłem ją z glukozą ale jednemu koledze tak smakowało, że wypił wszystko. Teraz postarałem się bardziej kupiłem ekstrakt zadbałem o temperature, natleniłem brzeczkę itp wszystko pięknie ruszyło fermentuje ale biorę opakowanie od ekstraktu do ręki a tam patrze o kurrr. ciemny. Wiem jestem ciemniakiem nie wiedziałem, że sa ekstrakty jasne ciemne i takie tam. I teraz pytanie mam to wszystko wylać do klopa czy cokolwiek może z tego wyjść. W załączeniu zdjęcie takie coś ciemnego wyszło. Dziękuje Filip Edytowane 14 Marca 2021 przez ozyrysyeti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Będzie ciemne piwo. Po prostu. Od biedy mów o tym real dark ale Nie wylewaj, nie otwieraj, daj spokojnie fermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Spoko, po co od razu do klopa, wyjdzie Ci coś, to najpierw warto wypić. Wylać zdążysz zawsze. Tutaj, jeżeli dodałeś ekstrakt ciemny zamiast jasnego, to po prostu będziesz miał więcej posmaków typu chleb, ciasteczka, może razowiec. I tyle, piwo nadal będzie pijalne i może być całkiem smaczne. Nie będzie to w ramach stylu Real Ale, no ale przecież I tak nie wysyłasz tego piwa na konkurs.Zatem na spokojnie, przefermentuj, rozlej, daj mu dojrzeć i potem, ciesz się swoim piwem. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyrysyeti Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Niech zatem fermentuje co będzie to będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyrysyeti Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Po 9 dniowej refermenutacji otworzyłem pierwsze piwo. Nawet pijalne i całkiem mocne. Pewnie jak postoi w lodówce to za 3-4 tygodnie będzie lepsze. Myślałem, że wszystko będę musiał do klopa wylać Nastawiłem też drugie piwo European Lager dodałem jasny ekstrakt ale w kuble jakieś takie podejrzane ciemne ?. Kupiłem drożdze w płynie i wychłodziłem do 20C i teraz 7 dzień a piwo ciągle pracuje. Poprzednie piwo które startowałem w za wysokiej temperaturze przestało po 4 dniach. No może to drugie będzie lepsze ? w każdym razie zabawa bardzo fajna pomimo że moja znajomość o piwowarstwie = 0 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Daj temu piwu poleżakować kilka tygodni w chłodnym miejscu. Zimna piwnica jest idealna do tego. Jeżeli masz lodówkę na wyłączność, to niechaj w niej będzie 2-4 stopnie (zakładam, że najpierw potrzymałeś piwo tydzień w temperaturze pokojowej, aby drożdże przerobiły cukier dodany przy rozlewie i nagazowały piwo). A co tego European lager to on będzie ciemniejszy niż normalny lager, ale nie przejmuj się. Zapewne nie będzie to lager, ale najważniejsze aby Ci smakował. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyrysyeti Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Tak też robie trzymam w lodówce i na balkonie bo wszystko do lodówki się nie mieści :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się