gen.Jomini Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Kupiłem gotowy zestaw do warzenia ze słodów, z dodatkiem płatków ryżowych. W instrukcji chmielenia jest tak: Chmiel Zythos 8gr - na 60' Rakau 25gr - na 15min. Zythos 22gr - na 10min Sorachi Ace 25gr - na 5min. Jednak zamiast chmielu Zythos jest chmiel Lemon Drop 50gr, zresztą taki miał być, zgodnie z opisem tego zestawu. I teraz nie wiem, w jaki sposób nachmielić brzeczkę tym Lemon Drop. Kupiłem ten zestaw ze względu na zasyp płatków ryżowych, bo bardzo mi smakowało piwo Oto Mata Ipa z Pinty, więc może to będzie coś podobnego. Zawartość alfakwasów to około 5-6%, więc mało goryczkowy, ale nie chciałbym spartolić piwa, więc prosiłbym o jakieś sugestie, jak wykorzystać te 50gr. tego chmielu. Piwko ma być lekkie, z delikatną goryczką. Będzie to też mój wstęp do tworzenia własnych receptur, bo to chyba moja 10 warka, więc czas na krok do przodu... Dziękuję z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Zythos ma w okolicy 10% alfa, także bez zmiany goryczki możesz po prostu zastąpić zythosa całym lemon dropem. Możesz też podzielić lemon dropa np. na pół i dodać 25g na 10 minut, a 25 na wyłączenie palnika - będzie kilka ibu mniej, ale można się spodziewać nieco lepszego aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Ok, a może tak: 8gr lemona na 60 min, i po 21 gr. na 10 min. i na wyłączenie palnika? Na goryczkę też trzeba coś dać, chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się