mmiilloo Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Witam, chciałbym zapytać bardziej doświadczonym kolegów jakich lodówek używacie do fermentacji, co najlepiej się sprawdza? Chce kupić lodówkę do fermentacji tylko zastanawiam się czy kupić wysoka tzn taka która pomieści 2 fermentory 33l, aby można było 2 warki naraz robić, czy lepiej mała, ewentualnie 2 małe. Pytam także ze względu na to że chce kupić jakiś sterownik temperatury do tego. Proszę o opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Kolego jest co najmniej kilkanaście wątków o lodówkach na forum, wbij "lodówka" w wyszukiwarkę. Np TUTAJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmiilloo Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Przeczytałem to już, ale nie do końca odpowiada to na moje pytanie. Głowie chodzi mi czy nie ma problemu z tym jak do dużej chłodziarki dam 2 fermentory aby 2 różne piwka robiły się w tym samym czasie. Czy może lepiej jednak 2 małe kupić aby osobno nimi sterować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) No, lagera i ejla jednocześnie nie zrobisz. Ale dwa piwa w podobnym stylu/na podobnych drożdżach, różniące się np chmieleniem, czy dodatkami jak najbardziej Edytowane 16 Marca 2021 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 1 godzinę temu, mmiilloo napisał: Przeczytałem to już, ale nie do końca odpowiada to na moje pytanie. Głowie chodzi mi czy nie ma problemu z tym jak do dużej chłodziarki dam 2 fermentory aby 2 różne piwka robiły się w tym samym czasie. Czy może lepiej jednak 2 małe kupić aby osobno nimi sterować. Wszystko zależy od piw, a właściwie od drożdży. Jeżeli zalecane jest fermentowanie obu szczepów w tej samej temperaturze, to OK. Oczywiście mając 2 lodówki, gdzie możesz nastawiać niezależne temperatury, będziesz bardziej elastyczny, bo możesz fermentować i górniaka i dolniaka równocześnie, czego w jednej dużej lodówce nie zrobisz. To chyba jasne. Trudno znaleźć taką lodówę, gdzie wchodzi fermentor 33 litry, sam szukałem dość długo, więc tym trudniej będzie znaleźć taką, gdzie np masz dwoje drzwi (lodówko-zamrażalka) i w obie komory wejdą ci takie wiadra. Jeżeli taką znajdziesz, to bierz w ciemno, założysz podwójny regulator i masz dwie komory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się