Lajcik Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Cześć, Będę robił w najbliższych dniach piwo sour, zakupiłem do niego bakterie jak poniżej, niestety data ich ważności to 09.03... trochę za długo zbierałem się do robienia piwa https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/white-labs-wlp672-lactobacillus-brevis Pytanie numer jeden to czy takie bakterie tyle po terminie są do wyrzucenia i lepiej ich nie używać ? Drugie pytanie to czy zakupić nowe bakterie czy są jakieś zamienniki - np probiotyk z apteki ? Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Zrób starter i zobacz, czy się zakwasi bez dziwnych aromatów - jak nie, to probiotyk z apteki będzie ok. Ja bym nie wyrzucał, zwłaszcza jeśli robisz zakwaszanie w kotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 https://www.wapteka.pl/sanprobi-ibs-probiotyk-20-kapsulek-1628,p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lajcik Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 21 minut temu, Łachim napisał: Zrób starter i zobacz, czy się zakwasi bez dziwnych aromatów - jak nie, to probiotyk z apteki będzie ok. Ja bym nie wyrzucał, zwłaszcza jeśli robisz zakwaszanie w kotle. Dzięki wielkie, tak spróbuję. Bakterie od nowości leżą w fiolce nie otwierane w lodówce przy 5 stopniach, może zadziałają Jak nie wyjdzie to probiotyk z apteki, tak jak myślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Zakres temperatury takiego startera to 30 - 38°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi