Lajcik Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Cześć, Będę robił w najbliższych dniach piwo sour, zakupiłem do niego bakterie jak poniżej, niestety data ich ważności to 09.03... trochę za długo zbierałem się do robienia piwa https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/drozdze-piwowarskie/white-labs-wlp672-lactobacillus-brevis Pytanie numer jeden to czy takie bakterie tyle po terminie są do wyrzucenia i lepiej ich nie używać ? Drugie pytanie to czy zakupić nowe bakterie czy są jakieś zamienniki - np probiotyk z apteki ? Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Zrób starter i zobacz, czy się zakwasi bez dziwnych aromatów - jak nie, to probiotyk z apteki będzie ok. Ja bym nie wyrzucał, zwłaszcza jeśli robisz zakwaszanie w kotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 https://www.wapteka.pl/sanprobi-ibs-probiotyk-20-kapsulek-1628,p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lajcik Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 21 minut temu, Łachim napisał: Zrób starter i zobacz, czy się zakwasi bez dziwnych aromatów - jak nie, to probiotyk z apteki będzie ok. Ja bym nie wyrzucał, zwłaszcza jeśli robisz zakwaszanie w kotle. Dzięki wielkie, tak spróbuję. Bakterie od nowości leżą w fiolce nie otwierane w lodówce przy 5 stopniach, może zadziałają Jak nie wyjdzie to probiotyk z apteki, tak jak myślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 26 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Zakres temperatury takiego startera to 30 - 38°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się